Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske investicije u čistu energiju padaju ove godine nakon slabog trećeg kvartala E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 10 Listopad 2012 21:02

Investicije u čistu energiju su pale 5% u trećem kvartalu ove godine na 56,6 milijardi dolara pri čemu su najveći rast ostvarili Brazil i Maroko.

Investicije od 56,6 milijardi dolara su bile 5% manje nego u drugom kvartalu, te čak 20% manje nego u trećem kvartalu 2011., a to se djelomično može objasniti slabijim rezultatima SAD-a i Indije, te usporavanju financiranja vjetroelektrana.

Podatci koje je jučer objavio Bloomberg New Energy Finance pokazuju da bi puna 2012. trebala imati slabije investicije u čistu energiju naspram prošle godine kada je oboren rekord sa 280 milijardi dolara. Ako se to dogodi to će biti prvi put u osam godina da sektor obnovljivih doživljava pad. Glavni izazovi za čistu energiju su u trećem kvartalu ostali problemi sa poticajima na bitnim tržištima kao što su SAD, Velika Britanija i Italija, te pad investicijskih troškova tehnologija vjetroelektrana i solarnog fotonapona, pri čemu se sada može kupiti više megavata za manje dolara.

Podatci za treći kvartal su pokazali da je financiranje imovinom za velike projekte palo 10% na 32,3 milijarde dolara, što je veliki pad naspram 49,5 milijardi dolara u trećem kvartalu prošle godine. Isto tako je primjetno geografsko pomicanje razvoja čiste energije pri čemu razvijena tržišta kao što su SAD, Europa i Kina usporavaju razvoj, a Južna Amerika, Afrika i ostatak Azije ubrzano rastu.

Top tri projekata koji su dobili financiranje su solarna toplinska elektrana u Maroku snage 160 MW i vrijednosti 1,2 milijarde dolara koja je na pravom mjestu, druga je vjetroelektrana Tarfaya od Nareve i International Powera koja je u isto u Maroku, a imat će snagu od 300 MW i ukupnu vrijednost od 563 milijuna dolara, te Verace vjetroelektrane u Brazilu snage 258 MW i vrijednosti 497 milijuna dolara. Najveće financiranje za koje nije objavljen iznos je ostvareno u korist Ukrhydroenergo Dnieper River Small Hydro Portfolio koji se sastoji od 22 projekta ukupne snage 980 MW u Ukrajini.

Mali projekti koji uglavnom čine solarne fotonaponske elektrane na krovovima su u trećem kvartalu imale 21,3 milijardu dolara investicija, što je u skladu sa prijašnjim kvartalima te 11% rast u odnosu na isti kvartal prošle godine. Njemačka je ostala jaki igrač u ovom sektoru, a Italija je imala jaki pad zbog smanjenja poticaja, ali su taj pad nadoknadili rast Kine, SAD-a, Japana i Velike Britanije.

Kada se gledaju investicije po sektorima predvodnik je solarna energija sa 33,8 milijardi dolara, što je porast od 1% u odnosu na drugi kvartal, ali je i pad od 22% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Vjetar je drugi sa 15,5 milijardi dolara i padom od 23% u odnosu na prije godinu dana, male hidroelektrane su treće sa 3,5 milijardi dolara, biomasa i otpad su četvrti sa 2 milijarde dolara, energetski pametne mreže su pete sa 800 milijuna dolara, a biogoriva su šesta sa 700 milijuna dolara.

Pri geografskom pregledu Europa je imala 18,2 milijardi dolara investicija, što je pad od 2% u odnosu na drugi kvartal i 29% pad u odnosu na isti kvartak prošle godine, Kina je imala pad 17% u odnosu na prošli kvartal na 14,8 milijardi dolara, ali je rasla 6% u odnosu na godinu prije. SAD je imao 7,3 milijarde dolara investicija što je 62% manje nego u istom kvartalu prošle godine, dok je Brazil rastao čak 94% u odnosu na kvartal prije, i to na 1,9 milijardi dolara.

Izvor: www.newenergyfinance.com

Tags:     investicija      čista energija      solar      vjetar      brazil      maroko      vjetroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?