Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Otvara se tržište spremanja energije čija je potencijalna godišnja vrijednost 25 miljardi dolara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 29 Kolovoz 2012 18:05

Developeri raznih tehnologija istražuju potencijale spilja i planinskih vrhova kako bi razvili tržište čija je potencijalna godišnja vrijednost 25 milijardi dolara kroz nekih deset godina.

Kako bi se spremio višak električne energije iz elektrana na obnovljive izvore energije, pokušava se ubaciti komprimirani zrak u rudnike soli, ili poslati prazne vlakove uzbrdo, te testirati kako se može iskoristiti energija kada se zrak ispusti ili se vagoni počnu spuštati nizbrdo. Testiranje tehnologije se provodi u tvrtkama kao što njemački Siemens i RWE, do američkog General Electrica i startup tvrtke koju financira Bill Gates koja provodi testiranja sa momentima skijaških dizalica.

Prescott Logan, direktor GE-ovog sektora spremanja energije u Schenectadyu, New Yorku je izjavio da je električna energija jedino sredstvo na zemlji koje se u principu ne sprema. GE je u New Yorku otvorio tvornicu vrijednu 100 milijuna dolara u kojoj će se raditi baterije za elektroprivrede, a utjecaj te tehnologije bi mogao biti ogroman.

OIE industrija koja je trenutačno vrijedna 260 milijardi dolara želi potaknuti spremanje energije kako bi elektroprivrede mogle spremiti viškove solarne energije i energije vjetra, te ih koristiti kada takve elektrane nisu u pogonu. Uređaji za spremanje energije su ključni za planove Njemačke da se u potpunosti prebaci sa nuklearne energije i ostalih fosilnih goriva na OIE. Istraživanje Pike Researcha je pokazalo da su trenutačna ulaganja u tu tehnologiju otprilike 2,6 milijardi dolara, te da bi trebala skočiti na 9,2 milijardi do 2015. odnosno do 25 milijardi do 2021. Samo u SAD-u bi posao u roku pet godina mogao skočiti na 5 milijardi dolara.

Pumpanje vode u hidroelektranama pomaže u proizvodnji energije već 100 godina, ali je ta tehnologija limitirana na planinska područja. Zaštita okoliša kritizira takve lokacije zato što su opasne za lokalne životinje, te time potiču developere da traže druge opcije.

Od otprilike instaliranih 150 GW sustava koji trenutačno služe za spremanje, pola je u reigji Azija-Pacifik, dok je veći dio ostatka u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi. 99% tržišta drže reverzibilne hidroelektrane, a očekuje se da će taj udio pasti na ispod 80% u idućih 10 godina.

Baterije koje razvijaju GE i Siemens su još uvijek preskupe za spremanje velikih količina energija. Trenutačno postoje samo dva postrojenja na komprimirani zrak, i to u Njemačkoj i SAD-u, te ova tehnologija pokazuje obećavajuće rezultate. RWE razvija svoju tehnologiju komprimiranog zraka, te planira sagraditi postrojenje u Njemačkoj do 2016. Cilj tehnologije je pumpanje zraka pod tlakom u podzemne spilje, te ispuštanje istoga za pokretanje generatora pomoću turbine iznad zemlje, kada se za to ukaže potreba.

S druge strane Energy Cache, tvrtka koju je osnovao Bill Gates radi na tehnologiji prenošenja šljunka uzbrdo i nizbrdo na skijaškim liftovima za spremanje energije. Gravity Power LLC je tehnologija gura vodu unutar podzemnih spilja. Advanced Rail Energy Storage (ARES) pak šalje električne vlakove uzbrdo i nizbrdo za spremanje potencijalne energije.

Za solarnu tehnologiju se sve više koriste litij-ionske baterije koje razvijaju GE i Siemens, a Enel SpA, najveća elektroprivreda u Italiji već testira Siemensovu tehnologiju. GE dodatno razvija i natrij nikl baterije od kada je 2007. kupio tvrtku iz Velike Britanije.

ARES sa svojom tehnologijom električnih vlakova radi na malom demonstracijskom postrojenju u Nevadi koje bi trebalo početi s radom za nekih devet mjeseci, te rade i na komercijalnom projektu u Kaliforniji koji bi imao kapacitet spremanja od čak 300 MW. Projekt u Nevadi bi mogao koštati oko 50 milijuna dolara.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     voda      spremanje energije      zrak      njemačka      sad      bill gates
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?