Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka energetska tranzicija nije "kockanje luđaka" E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 29 Kolovoz 2012 18:04

Krajem prošlog mjeseca „Economist“ je objavio članak u kojem je Njemačka tranzicija prema obnovljivim izvorima energije prozvana „kockanjem luđaka“.

U svom članku EWEA je objavila zašto to nije točno. Članak Economista tvrdi da je Njemački plan prebacivanja na OIE rizičan, iako je sam plan nastao na osnovu preporuka stručnjaka koji savjetuju Njemačku vladu i njen odbor za okoliš. Ti stručnjaci su proučili ekonomske i okolišne utjecaje, te energetsku sigurnost u slučaju poptunog OIE sustava, te su ga prozvali klimatski prijateljskim, pouzdanim i cjenovno konkurentnim.

Osim toga veći broj tvrtki je najavio napuštanje nuklearne energije, i to ne samo u Njemačkoj, nego je isto najavio i GE koji je jedan od najvećih proizvođača opreme za nuklearnu energiju i koji je izjavio da im postaje teško opravdati taj program u odnosu na druge izvore energije. Isto tako je i RWE najavio izlazak iz programa nuklearne energije jer rizik te tehnologije nije dugoročno isplativa opcija.

Međunarodna energetska agencija (IEA) je pak objavila da svaki investirani dolar u OIE štedi 3 dolara u troškovima fosilnih goriva u budućnosti, te da će se dodatna investicija nadoknaditi najkasnije do 2025. zbog smanjenja troškova OIE.

Economist je također objavio da solarna energija i energija vjetra stvaraju potrebu za podrškom u vidu spremanja energije što uništava poslovne modele. EWEA tvrdi da to ne mora biti nužno točno, jer kada su solar i vjetar geografski rašireni, kao što Njemačka energetska tranzicija zahtjeva, njihova proizvodnja postane puno konstantnija, te se lakše ukomponira u energetsku mrežu. Operatori mreže na cijelom svijetu se sve više oslanjaju na vjetar te ga uspješno integriraju u sustave u većim količinama. U Danskoj energija vjetra sada proizvodi više od četvrtine potreba, što bi isto tako trebalo narasti na 50% do 2025. To je idealan primjer sustava s velikom integracijom vjetroelektrana koji radi. Uz to, troškovi proizvodnje električne energije iz vjetra su prilično pali tokom zadnjih par godina, te će dodatno padati povećanjem efikasnosti i daljnjim napretkom tehnologije. Već sada je vjetar u dosta slučajeva jeftiniji od ugljena.

Njemačka energetska tranzicija je „kockanje luđaka“  samo za one koji su u potpunosti upleteni u sagorijevanje uvoznih fosilnih goriva odnosno u proizvodnju iz potencijalno opasne nuklearne energije. Ako želimo smanjiti klimatske promjene, osigurati energetsku budućnost te razviti lokalne ekonomije i smanjiti troškove energije, Njemačka je idealan primjer što se mora napraviti. Naravno u tom postupku ima mnogo prepreka koje treba savladati, ali Njemačka je primjer koji treba pohvaliti i u koji bi se trebalo ugledati.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     ewea      economist      njemačka      energetska tranzicija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?