Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačko tržište nastavlja solarni boom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 03 Kolovoz 2012 14:26

Njemačka tržišna agencija je jučer potvrdila da je tokom prve polovice 2012. postavljeno 4,3 GW solarnih fotonaponskih sustava, što je puno više nego što je država planirala tokom cijele godine.

Službene brojke su potvrdile nagađanja od prije tjedan dana, te je tako samo u lipnju postavljeno 1.800 MW, a u svibnju 254 MW sustava. Ukupno je cifra na 4,3 GW što je već sada više od godišnje planiranih 2,5-3,5 GW.

Iako su ovo na prvi pogled odlične vijesti, one su zapravo problematične pošto Njemačka planira subvencionirati fotonaponske sustave do nekih 52 GW do 2020., a sada već ima 29 GW, čime ostaje za postaviti samo 23 GW koji bi ovim tempom mogli biti postavljeni već do sredine 2014. Nepoznato je što će se dogoditi kada se dostigne tih 52 GW, ali postoji šansa da će se cijena solara bazirati na burzi električne energije čime bi sam solar mogao postati nepovoljna investicija.

Službena statistika također pokazuje da prosječna veličina sustava raste, u prosjeku je već godinama na 30 kW, u siječnju je bila 43 kW, a u lipnju čak 121 kW. Ipak, to ne znači da velike korporacije preuzimaju tržište, jer je većina projekata još u vlasništvu lokalnog stanovništva.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      solar      sustavi      boom      solarni sustavi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?