Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Uvoz kineskih proizvoda u S.A.D. smanjio se za 45% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 20 Srpanj 2012 15:32

Prema izvješću koalicije Coalition for American Solar Manufacturing (CASM), uvoz kineskih solarnih ćelija i panela u Sjedinjene Američke Države drugi mjesec za redom je u padu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podaci o uvozu robe koje je objavio Odjel za trgovinu, pokazuju da je u svibnju ukupan uvoz imao vrijednost od 124,1 milijuna dolara, što je za oko 45% manje u odnosu na svibanj 2011. godine kada je uvoz iznosio 225,8 milijuna dolara. Ovakav značajan pad uvoza rezultat je prepoznavanja tržišnih cijena, rizika i nesigurnosti vezanih za uvoz kineskih solarnih ćelija i panela, smatraju u CASM.

Unatoč tome što je zadnja dva mjeseca uvoz smanjen, razina ukupnog uvoza u 2012. godini veća je u odnosu na 2011. godinu. U prvih pet mjeseci ove godine u S.A.D. je uvezeno ukupno 1,21 milijardi dolara kineskin solarnih ćelija i panela, što je za 21,8 % veći uvoz u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je uvoz iznosio 993,2 milijuna dolara.

Situacija nastala u svibnju rezultat je smanjenja poticaja za 4,73% na kineske ćelije i panele, koje je vlada S.A.D.-a najavila 26. ožujka, a odnosi se retroaktivno za sav uvoz od 27. prosinca 2011. godine na dalje. Uz to, Odjel za trgovinu je 20. svibnja najavio nametanje preliminarne carine na kineske solarne ćelije i panele u iznosu od 31% - 249,96%. Ta je odluka primjenjena retroaktivno na sav kineski uvoz od 25. veljače na dalje. Stopa od 31% odnosi se na samo posebno imenovane proizvođače i izvoznike, dok svi ostali moraju platiti carinu u iznosu do 249,96%.

U međuvremenu je uvoz iz nekoliko drugih zemalja u svibnju značajno povećan u odnosu na svibanj 2011. godine. To su Malezija (uvoz u iznosu od 135,5 milijuna dolara, što je povećanje od 950%), Tajvan (uvoz u iznosu od 47,2 milijuna dolara, što je povećanje od 615%) i Filipini (uvoz u iznosu od 41,5 milijuna dolara, što je povećanje od 47,3%).

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Sunčeva energija      solarni paneli      ćelije      Kina      S.A.D.      uvoz
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?