Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Investicije u obnovljive izvore energije u 2011. godini porasle za 17% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 19 Lipanj 2012 14:36

Svjetske investicije u obnovljive izvore energije u 2011. godini povećale su se za 17%, te su iznosile rekordnih 257 milijardi dolara, stoji u izvješću UN-a. Gospodarstva u razvoju činila su 35% svih investicija, dok su razvijena godspodarstva činila 65%.

Sjedinjene Američke Države približile su se Kini porastom od 57% i investicijama ukupne vrijednosti 51 milijardu dolara. Međutim, Indija je zabilježila najveći rast u 2011. godini povećanjem od 62% i ukupnim investicijama u iznosu 12 milijardi dolara, stoji u izvješću Svjetski trendovi obnovljivih izvora energije izdanom od strane UN-ovog programa za zaštitu okoliša (UN’s Environment Programme (UNEP)).

Svjetski trendovi investiranja u OIE

Ovakav skok u investicijama djelomično je rezultat velikog povećanja broja solarnih sustava u posljednjih pet godina. Fotonaponski sustavi su najbrže rastuća tehnologija, kada je riječ o tehnologijama obnovljivih izvora energije, s povećanjem kapaciteta za oko 58% godišnje. Slijedi je tehnologija koncentrirane Sunčeve energije (CSP tehnologija), koja bilježi rast od oko 37% godišnje, dok je na trećem mjestu tehnologija energije vjetra s rastom od oko 26% godišnje.

Potražnja za solarnim toplinskim sustavima, toplinskim pumpama, te krutim biogorivima (peleti) također ubrzano raste, navodi se u izvješću. Proizvodnja biodizela u 2011. godini nešto se povećala u odnosu na 2010. godinu, dok je proizvodnja etanola uglavnom stagnirala.

Jedna od najznačajnijih promjena u 2011. godini bilo je smanjenje cijena proizvodnje, pa je tako cijena fotonaponske tehnologije smanjena za gotovo 50%, a cijena vjetroagregata na kopnu za oko 10%. Takve su promjene povećale konkurentnost ovih dviju vodećih tehnologija obnovljivih izvora energije u odnosu na ugljen i plin.

Međutim, u izvješću se upozorava na smanjenje poticaja za obnovljive izvore energije u razvijenim zemljama. Europa se suočava sa mjerama štednje, dok u Americi postoje administrativni problemi.

U 2010. godini 16,7% od ukupne potrošnje električne energije činili su obnovljivi izvori energije; od čega je 8,2% proizvedeno iz modernih izvora, a 8,5% iz biomase, navodi UNEP. Tijekom 2011. godine moderni obnovljivi izvori energije nastavili su snažan rast u svim područjima: električna energija, grijanje i hlađenje i transport.

 

Izvor: http://www.unep.org/

Tags:     2011. godina      investicije      energija Sunca      energija vjetra      UN      UNEP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?