Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarna energija bi trebala postići paritet mreže do 2017. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 25 Svibanj 2012 22:49

GlobalData je objavio izvještaj u kojem predviđaju da bi solarna energija do 2017. trebala biti jeftinija od električne energije iz fosilnih goriva.

Izvještaj pod nazivom „Grid Parity for Wind and Solar Power – Future Outlook and Impact Analysis“ pokazuje da se ukupna količina instaliranog solara povećala za 100% od 2009. do 2011. godine. Očekuje se da će solar dostići mrežni paritet (cijena proizvedena električne energije iz solarnog sustava će biti jednaka prosječnoj cijeni električne energije u rezidencijalnom sektoru) tokom idućih par godina u Kini i SAD-u.

Unatoč tome što je najveći dio proizvodnje FN sustava u Kini, očekuje se da će mrežni paritet prvo biti dostignut u Sjedinjenim Američkom Državama. Neki FN projekti bi u SAD-u mogli dostići mrežni paritet već 2014., dok bi većina regija ipak trebala to dostići do 2017. Kina bi pak mrežni paritet trebala dostići tokom 2015. i 2016. u većini regija.

Kada se pak gleda LCOE (Poravnata cijena električne energije), tj. cijena pri kojoj se električna energija iz izvora proizvodi, koja omogućuje isplativost samog tog sustava, FN sustavi bi trebali imati električnu energiju jeftiniju od potrošačke cijene električne energije do 2017.

Solarna energija trenutačno čini 14% instalirane snage obnovljivih izvora energije u svijetu, ali to je samo početak, te se procjenjuje da će sa daljnjim prosječnim godišnjim rastom u zadnjih pet godina od 56,4% do 2020. biti čak 362 GW solarnih elektrana u svijetu.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     globaldata      solar      paritet mreže      sjedinjene američke države      kina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?