Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nuklearna energija je postala preskupa? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 28 Ožujak 2012 16:22

Francuski sud je temeljem istrage nezavisnih revizora nedavno ustvrdio da je cijena nuklearne energije, koje Francuska ima najviše, viša od cijene koju plaćaju potošači električne energije. Uz to, industrija energije vjetra istaknula je da je električna energija dobijena iz energije vjetra znatno jeftinija od energije iz novih nuklearnih elektrana.

Zadnja prihvatljiva cijena nuklearne energije bila je 2002. godine, tvrdi se, a od tada stalno raste. Procijenjeni troškovi za drugu EPR (European Pressurized Reactor - novi tip nuklearnog reaktora) elektranu u mjestu Flamanville, koja je trenutno u izgradnji, dosežu čak 3,7 milijuna eura/MW. Izgradnja je započela 2006. godine, i ove godine elektrana je trebala biti dovršena, no taj rok odgođen je do 2016. godine, čime su i troškovi izgradnje povećani za više od 50%.

Sud je procijenio da je cijena MWh nuklearne energije proizvedene u Francuskoj oko 49,5 eura, a povećane mjere sigurnosti koje su na snazi nakon događaja u Fukushimi tu cijenu će povećati za oko 10%, te će tada iznositi 54 eura.

Prema izračunima koji su dostupni korištenjem EWEA-inog programa, EWEA predviđa da će cijena MWh nuklearne energije do 2020. godine doseći 102 eura, dok će cijena energije vjetra na kopnu iznositi 58 eura, a energija vjetra na moru 75 eura.

Predviđanja cijena MWh

U izvješću koje je dostupno samo na francuskom se navodi kako je cijena izgradnje trenutno najstarije nuklearne elektrane u Francuskoj, koja je sagrađena 1978. godine, iznosila 1,07 milijuna eura/MW, dok je cijena elektrane Civaux, sagrađene 2002. godine, iznosila 1,37 milijuna eura/MW. Prosječna cijena izgradnje svih postojećih 58 reaktora iznosila bi 1,25 milijuna eura/MW, zaključuje se u izvješću.

 

Izvor: http://cleantechnica.com/

Tags:     nuklearna energij      energija vjetra      EWEA      Francuska      2020
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?