Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tehnologije za iskorištavanje energije valova i plime i oseke E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 21:32

Za razliku od drugih zrelih tehnologija obnovljivih izvora energije koje imaju nekoliko vrsta uređaja za proizvodnju električne energije koji su najčešće skroz slični, za energiju valova i plime i oseke postoji više od 100 različitih uređaja koji se razvijaju, testiraju i isprobavaju po morima, jezerima i rijekama.

Ovdje ćemo predstaviti par glavnih tehnologija koje su trenutačno u razvoju.

Točkasti apsorberi

Točkasti apsorberi proizvode električnu energiju iz energije valova te je najčešće prenose putem podmorskih strujnih kablova. Točkasti apsorber je plutajući uređaj koji ima pomične dijelove koji se miču u skladu  s gibanjem valova a koriste direktni pogon, pneumatske ili hidrauličke sustave.

Jedan od primjera takvog sustava je SeaRay od Columbia Power Technologies koji je uređaj sa direktnim pogonom i permanentnim magnetom, te ima minimalan broj dijelova koji se mogu micati kako bi se povećala efikasnost i smanjila mogućnost kvara. Maksimalna snaga tih uređaja je 1 MW, te su sastavljeni od modularnih dijelova, što stvara velike prednosti prilikom kvara uređaja.

PowerBuoy je pak razvio Ocean Power Technologies, a o čemu smo pisali ovdje, te i to trebala biti prva izgrađena komercijalna elektrana na valove u SAD-u, a radovi bi trebali početi sredinom 2012.

Morske zmije

Druga vrsta uređaja su tzv. atenuatori odnosno morske zmije koje plutaju na vodi okomito na smjer valova. Nekoliko dijelova se spaja kao duge morske zmije, a glavni predstavnik ove vrste uređaja je Pelamis o kojem smo isto već pisali, a koji se nalazi u Škotskoj i ima snagu od 750 kW. Oni trenutačno razvijaju nekih 170 MW projekata u Velikoj Britaniji.

Upregnuće plime i oseke

Uređaji na plimu i oseku koriste gibanje mora uslijed te pojave za proizvodnju električne energije, a potencijal za njih je procijenjen na nekih 64.000 MW u svijetu.

Ocean Renewable Power Company (ORPC) iz Portlanda je razvio TGU (turbinsko-proizvodni uređaj) koji je napravljen od kompozitnih materijala koji su otporni na koroziju, te je ujedno i modularan. Uređaj se može postaviti u male rijeke pomoću posebnih okvira ili se može napraviti cijeli niz uređaja u dubokim oceanima i to tako da se slože jedan na drugi. Planira se prototip pokraj obale Floride od 1 MW ove jeseni, a prvi sustav na plimu i oseku spojen na mrežu bi trebao biti postavljen u lipnju u Cobscook Bayu.

Verdant Power iz New Yorka je pak razvio kinetički sustav sa rotorom i tri lopatice o kojem više možete saznati ovdje. Oni bi trebali napraviti prototip sustava u istočnom kanalu East Rivera u New Yorku i to sa ukupnom snagom od 1 MW. Njihova Kanadska podružnica pak razvija projekt na rijeci St. Lawrence.

Korištenje brana

Hydrogreen iz Westmonta, SAD je pak razvio hidrokinetičku tehnologiju koja koristi postojeće male brane i to na način da se koristi njihovo „plug and play“ modularno rješenje turbine. To rješenje bi se moglo koristiti na branama koje nisu ujedno i hidroelektrane, a kakvih bi samo u SAD-u moglo biti za 74.000 MW.

Izvor: www.renewablenergyworld.com

Tags:     energija      plima i oseka      valovi      hidroelektrane      brane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?