Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Virtualne elektrane E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012 17:21

Danski otok Bornholm, ribarsko-poljoprivredna zajednica sa 42.000 stanovnika, uskoro će postati dom najnaprednije pametne elektroenergetske mreže. U slijedeće četiri godine, kroz 21 milijun eura vrijedan projekt EcoGrid, oko 2000 kućanstava biti će spojeno na ovu mrežu koja će korisnicima omogućiti da prodaju višak električne energije onda kada je ne koriste.

Upravljanje ovakvim načinom korištenja energije vršiti će se centralnim kontrolnim sustavom koji će nadzirati i 36 MW vjetroagregata, elektranu na biomasu snage 16 MW, te električna vozila. Ovaj djeluje kao konvencionalna elektrana, no zapravo je riječ o softwareu, odnosno tzv. virtualnoj elektrani.

Virtualna elektrana koristi infrastrukturu pametne elektroenergetske mreže kako bi povezala manje distribuirane izvore energije koji tada djeluju kao jedan proizvođač. U ovakvom sustavu moguće je koristiti gotovo svaki izvor električne energije, a oni koji trenutno nisu potrebni korisnicima koriste se za pohranu viška proizvedene energije.

Kućanstva u Bornholm-u biti će opremljena kontrolnim sustavom koji će djelovati u skladu sa elektroenergetskom mrežom na način da će u trenucima kada se električna energija najviše koristi moći kontrolirati rad uređaja i termostata, te će stvoriti višak svoje energije koju će moći prodavati natrag u mrežu.

Bornholm

Prve virtualne elektrane započele su s radom prije deset godina, većinom kao istraživački projekti, no u poslijednjih nekoliko godina vodeća elektroenergetska tržišta počela su prihvaćati virtualne elektrane kao komercijalnu mogućnost primjene posebice kod sve većeg rasta obnovljivih izvora energije, izjavio je Thomas Werner, voditelj proizvodnje u Siemensu, koji nadzire projekte virtualne elektrane u ovoj kompaniji.

Umjesto pojedinačnih sustava od 5 kW sada je moguće imati jedan sustav snage 100 MW, kojim je upravljanje znatno olakšano. Uz to, takvi sustavi vrlo su fleksibilni i moguće ih je koristiti prema potebi onda kada je potražnja za električnom energijom najveća, smatra Peter Asmus, viši analitičar u Pike Research, kompaniji koja se bavi istraživanjem tržišta. Pike Research procjenjuje kako bi ukupan svjetski kapacitet virtualnih elektrana mogao narasti sa 45 GW, koliko je iznosio prošle godine, na 105 GW do 2017. godine, uz prihode od oko 6,5 milijardi dolara.

Virtualna elektrana omogućava manjim proizvođačima električne energije da sudjeluju na elektroenergetskom tržištu, s kojeg bi inače vjerojatno bili isključeni. Elektrana koju nadzire Siemens trenutno ima kapacitet od 1.450 MW, a čine ga manji generatori koji se nalaze u bolnicama, industrijskim postrojenjima i komercijalnim zgradama u Njemačkoj. Inače bi se svaki ovaj sustav koristio samo u hitnim slučajevima i samo za napajanje lokacije na kojoj se nalazi, a na ovaj način mogu se koristiti kada uvjeti u mreži ili na tržištu to zahtijevaju.

Jedini izazov koji je ostao nerješen je činjenica da ne postoji standardno sučelje između centralnog kontrolnog sustava koji nadzire rad virtualne elektrane i pojedinih izvora energije, čija velika većina nije namjenjena za komunikaciju sa IT mrežom. No, daljnjim razvojem virtualnih elektrana i pametne mreže, te samim njihovim prihvaćanjem, i ovaj izazov trebao bi biti riješen.

 

Izvor: http://spectrum.ieee.org

Tags:     virtualne elektrane      Danska      Siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?