Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tržište fotonapona u SAD-u raslo 109% u 2011. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 18 Ožujak 2012 20:05

U SAD-u je tokom 2011. instalirano 1.855 MW solarnih fotonaponskih sustava što je rast od 109% u odnosu na godinu ranije.

Te brojke su rezultati izvješća GTM Researcha i Solar Energy Industries Associationa (SEIA). Ovo je prvi puta da je fotonaponski tržište SAD-a prešlo 1 GW u jednoj godini, te je sad procijenjena vrijednost tržišta iznad 8,4 milijarde dolara. Ukupno gledano u SAD-u trenutno ima preko 4 GW solarnih elektrana.

Rast je ponajviše bio potaknut smanjenjem cijena FN sustava za 20% tokom prošle godine, te prestanak programa vlade koji je poticao solar, a koji je završen 31.12.2011.

Što se tiče ostalih solarnih tehnologija nije izgrađena nijedna CSP elektrana tokom 2011., dok je izgrađeno 10 CPV elektrana. Ipak, trenutačno se gradi više od 1 GW CSP elektrana, a ukupno ih ima malo više od 500 MW u pogonu.

Što se tiče veličine projekata konačno su izgrađene i neke velike FN elektrane, i to njih 28 preko 10 MW (prije dvije godine su bile samo dvije). Primjetna i veća raznolikost tržišta, jer je sad 8 saveznih država sudjelovalo u izgradnji sa više od 50 MW, a predvodile su ih Kalifornija i New Jersey. 800 MW solara je izgrađeno u komercijalnom sektoru, a 297 MW u rezidencijalnom.

Solarna industrija je drugu godinu zaredom najbrže rastuća industrija u Sjedinjenim Američkim Državama, a vjerojatno će to ostati i ove godine jer se očekuje da će biti instalirano čak 2,8 GW solara. Očekuje se i daljnji rast tržišta u budućnosti i to prosječno 30% do 2016.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     sad      tržište      solar      fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?