Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poziv za jasno određivanje ciljeva za obnovljive izvore i smanjenje emisija do 2030. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 27 Veljača 2012 13:57

Koalicija koju čini osam vodećih europskih energetskih kompanija uputila je poziv Europskoj komisiji i predsjedništvu Europskog vijeća da zakonski odrede ciljeve za obnovljive izvore energije, smanjenje emisija, energetsku učinkovitost i modernizaciju elektroenergetske mreže za 2030. godinu.

Poziv je potpisan od strane: SSE, Eneco, DONG Energy, Public Power Corporation, ACCIONA, Sorgenia, EWE i EDP Renewables.

Nedostatak obvezujućih ciljeva nakon 2020. godine, nestimuliranje investiranja u obnovljive izvore i zastarjela elektroenergetska infrastruktura ozbiljno prijete modernizaciji i smanjenju CO2 europskog energetskog sektora, stoji u pozivu koji je objavio Euractiv.

Nedostatak konkretnih mjera nakon 2020. godine ne pruža dostatno vodstvo i sigurnost, a u međuvremenu niska ETS cijena emisija ne potiče investiranje u obnovljive izvore energije. Ukoliko se ne poduzmu zakonodavne mjere Europska unija riskira ispunjavanje svojih ciljeva o smanjenju emisija za 85-90% do 2050. godine u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Istovremeno, potrebno je unaprijediti europske elektroenergetske mreže i samo tržište, navodi se u pozivu koji podupire kampanju podržanu od strane EWEA-e, Eurocable-a, Eurelectric-a, i 62 druge organizacije diljem europe.

U prosincu prošle godine Europska komisija izdala je okvirni energetski plan za 2050. godinu, koji je primio značajne kritike jer ne sadrži konkretne ciljeve za 2030. godinu. Komisija je najavila detaljne rasprave za određivanje ciljeva za 2030. godinu, koji bi trebali biti donešeni 2014. godine, izjavio je Günther Oettinger, član Komisije.

Ciljevi za 2030. godinu od ključnog su značenja za energetski sektor. Investitorima su potrebne smjernice do 2030. godine kako bi već danas mogli donijeti ispravne odluke, a ukoliko Komisija ozbiljno želi ostvariti svoje ciljeve za 2050. godinu morati će definirati i ciljeve za 2030. godinu.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     EU      Europska komisija      EWEA      ciljevi      2030      2050      emisije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?