Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Istraživači na MIT-u našli način da naprave solarne panele iz pokošene trave E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Veljača 2012 21:54

Istraživač MIT-a Andreas Mershin je otkrio da bi proizvodnja energije iz solarnih ćelija mogla biti vrlo jednostavna na način da se pomiješaju zeleni organski materijal (pokošena trava, poljoprivredni otpad) sa posebnim kemikalijama koje bi se namazale na krov.

Kada se efikasnost ovog sustava poboljša, ova vrsta pretvorbe solarne energije bi omogućila proizvodnju jeftine energije u ruralnim mjestima i zemljama u razvoju gdje ljudi nemaju pristup energiji. Tehnologija opisana u prvoj rečenici spada u biofotonapon za kojeg još nema komercijalno dostupne tehnologije.

Mershinova studija je objavljena u Scientific Reports, a u njoj se opisuje proces „otmice“ PS-I molekula koje su odgovorne za fotosintezu. Kako bi takve molekule radile za nas, mora se izvaditi protein koji je u središtu fotosinteze i stabilizirati se na način da i dalje funkcionira u solarnom panelu.

Mershin i njegov stručni tim su razvili kompleksnu nanostrukturu titanij dioksida podržanu nano žicama koje provode električnu energiju. Ovaj sustav ima iskoristivost od samo 0,1%, što je čak četiri puta bolje od bilo kojeg drugog sustava koji koristi biofotonapon. Taj postotak je ipak puno prenizak da bi ovakav sustav postao koristan, te će se morati još dosta raditi na tome da se postotak iskoristivosti Sunčeve energije poveća.

Mershin se nada da će ovo otkriće omogućiti jeftinu i za okoliš još prihvatljiviju proizvodnju solarne energije, za koju će biti potrebno nekoliko žica, pokošena trava i kemikalije, te krov na koji će se ona moći nanijeti.

Filmić u kojem Mershin objašnjava funkcioniranje tehnologije na engleskom možete vidjeti ispod:

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     mit      anreas mershin      solarne ćelije      efikasnost      paneli      pokošena trava      kemikalije      solarna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?