Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Otkriven novi izvor energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Veljača 2012 18:38

Istraživači na MIT-u i Sveučilištu RMIT su ostvarili veliki napredak u tehnologiji spremanja energije i proizvodnji energije.

Proizvodnja energije iz ovog novog izvora naspram proizvodnje iz današnjih najboljih litij-ionskih baterija je tri do četiri puta veća pri istoj veličini uređaja.

Do ovog velikog otkrića došli su Profesor RMIT-a Dr. Kourosh Kalantar-zadeh i profesor MIT-a Michael Strano. Stranov laboratorij je prije dolaska Dr. Kalatar-zadeha radio na mjerenju akceleracije kemijske reakcije po nanocijevi kad su otkrili da ta reakcija proizvodi energiju.

Pridruživanjem Dr. Kalantar-zadeha i korištenjem njegovih znanja o kemiji i nano materijalima je omogućeno daljnje istraživanje ovog fenomena. Istraživanje pod nazivom "Nanodynamite: Fuel-coated nanotubes could provide bursts of power to the smallest systems" (Nanodinamit: Nanocijevi obložene gorivom bi mogle proizvesti erupcije snage i u najmanjim sustavima) je izdan u magazinu IEEE-a u prosincu prošle godine.

Profesor Kalantar-zadeh je izjavio da ovaj eksperimentalni sustav, čija je osnova materijal koji dolazi iz nanotehnologije – ugljične nanocijevi – proizvodi električnu energiju, nešto što istraživači nisu prije vidjeli, a ni očekivali. Kada se nanocijev obloži gorivom, i to nitrocelulozom i zapali se s jedne strane nastaje zapaljeni val koji se giba po nanocijevi pri čemu se vidi da je cijev odličan vodič za toplinu gorućeg goriva, te u isto vrijeme stvara i električnu energiju. Ovo otkriće da termoenergetski val ima najveću iskoristivost kroz cijevi zbog njihove dvostruke provodljivosti propituje postavke konvencionalne termo električne energije.

Ovo je prvi održivi pristup proizvodnji energije na nano razini koji koristi termo električni efekt na način da nadvladava probleme sa izvedivošću koji se asociraju sa smanjivanjem dimenzija. Srećom postoji više načina za istraživanje ovih egzotičnih valova, kako bi se moglo otkriti da li su oni izvor energije budućnosti.

Izvor: www.mit.edu.au

Tags:     novi ivzor energije      mit      istraživači      nano      nanovijevi      ugljik      termo elektrika      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?