Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU povjerenik za energetiku Oettinger upozorio da se energetska infrastruktura mora koordinirati na razini EU E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Veljača 2012 18:39

Na nedavnom sastanku Energetskog savjeta EU je došlo do žustre rasprave oko novog prijedloga Europske komisije za energetsku infrastrukturu koja bi se nadzirala na razini Europske Unije.

Günther Oettinger, Europski povjerenik za energiju je bio „vidno frustriran“ na sastanku ministara kada je veći dio njih izjavio da ne mogu prihvatiti prijenos ovlaštenja energetske infrastrukture sa regije na razinu Europske Unije.

Ova vijest je došla nakon što je Europskim ministrima u Europi predstavljena izjava koju između ostalih podržavaju EWEA, Eurelectric, Europacable i 35 drugih organizacija, a koja poziva na unutrašnje EU tržište za energiju i unapređenje i proširenje elektroenergetske mreže kako bi se povećala sigurnost isporuke, i kako bi se dostigli klimatski ciljevi, te se na mrežu spojilo više OIE.

Oettinger je na sastanku navodno rekao da, ako se energetska infrastruktura ne koordinira na EU nivou da će to biti pogubno za Europsku Uniju i da će ih i Kina i SAD prestići u pogledu napretka i brzine razvoja.

Reuters je objavio da su nedavne hladnoće u Europi dovele veliki dio Europe na rub kolapsa, te da bi izgrađena prijenosna mreža koja povezuje Europske zemlje smanjila rizik od energetske krize. Navodno se zemlje članice EU svađaju oko toga koja će imati „ključnu ulogu“ u međudržavnim projektima koji će biti pogodni za financiranje po prijedlozima Europske Komisije.

Ministri su se navodno žalili i na cilj Komisije da se smanji procedura ishođenja dozvola koja bi po novom trebala trajati maksimalno tri godine, a sada zna potrajati i do nevjerojatnih 15 godina.

Na završetku sastanku Oettinger je poručio EU ministrima i njihovim vladama da će se EU povezana elektroenergetska mreža napraviti na razini Europe ili se neće napraviti ništa.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     energetski ministar      oettinger      energetska infrastruktura      ewea      reuters      kina      sad      europska komisija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?