Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fotonaponski sustavi doživjeli 'boom' u prodaji na kraju 2011. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 03 Veljača 2012 09:38

U zadnjem kvartalu prošle godine je tržište solarnih fotonaponskih modula skočilo 23%, čime se stvorio kratkoročni optimizam u industriji, objavio je NPD Solarbuzz.

Ovaj porast je bio dodatno pojačan zbog smanjenja padanja cijena solarnih modula tokom zadnjih mjeseci. Negativna strana toga je što bi zbog ovakvog rasta u zadnjem kvartalu mnoge zemlje EU mogle smanjiti poticaje za solar (što će se dogoditi/se dogodilo na dva glavna tržišta - u Njemačkoj i Španjolskoj gdje je uveden moratorij na nove OIE elektrane).

Potražnja za solarnim FN panelima bi po predviđanjima trebala rasti 10% u prvom kvartalu 2012. Belgija, Francuska, Španjolska i Grčka će povećati svoje udjele, a Velika Britanija bi mogla imati kratkotrajni“boom“ ovisno o tome što se dogodi sa njihovim tarifama o kojima odlučuje sud.

Europsko tržište je raslo 18% prošle godine u odnosu na godinu prije i to ponajviše zbog pada cijena modula i kraja viših solarnih poticaja u nekim zemljama. Zbog tih padova cijena modula su developeri instalirali sustave što kasnije moguće, a tome je pogodovalo i lijepo vrijeme na kraju godine bez jake zime.

Njemačko tržište je u četvrtom kvartalu skočilo čak 63%, ali su i Velika Britanija i Belgija dosta sudjelovalo u rastu tržišta sa svojim porastom od oko 370 MW. U Italiji i Francuskoj su pale instalacije novih sustava zbog pada tarifa i rokova otkupa električne energije za sustave. Cijena FN modula je u četvrtom kvartalu prošle godine bila čak 40% manja nego godinu ranije na razini distributera, ali izgleda da takvog pada više neće biti.

Solarni FN sustavi na zemlji su imali pad od 13% tokom 2011., ali im je udio u drugoj polovici 2011 ostao na visokih 35%. Rezidencijalne zgrade su imale 16%  udjela, dok su hale i drugi ne rezidencijalni objekti imali udio od 55% tokom 2011.

Tokom 2012. se očekuje da će dva najveća Europska tržišta Njemačko i Talijansko pasti zajednički za 37%, dok će najveći rast imati Austrija, Bugarska, Češka i Rumunjska. Očekuje se i pojava novih tržišta na istoku i jugoistoku Europe kao što su Ukrajina (gdje je već izgrađena jedna solarna FN elektrana snage 100 MW) i Srbija (gdje se planiraju dvije elektrane po 150 MW). Također se procjenjuje razvitak više samoodrživih projekata kao što se već dogodilo u Francuskoj gdje se gradi 60 MW solarni projekt čija je osnova tridesetogodišnji ugovor u otkupu električne energije sa lokalnom elektroprivredom.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     njemačka      italija      velika britanija      solar      fotonapon      npd solarbuzz      španjolska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?