Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Projekti industrijskog dizajnera Marcus Kaysera E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 13 Siječanj 2012 17:42

Iskorištavanje Sunčeve energije najčešće viđamo kroz korištenje fotonaponskih i solarnih ćelija za pridobivanje električne ili toplinske energije u kućanstvima, industriji i sl. Industrijski dizajner Marcus Kayser pronašao je drugačiju primjenu iskorištavanja Sunčeve energije.

Kayser je zadnje dvije godine razvijao dva projekta koja za svoj rad koriste isključivo Sunčevu energiju, a rezultat tog rada dizajnerske je naravi.

Prvi projekt nosi naziv Sun Cutter, a riječ je uređaju koji koristi Sunčeve zrake za izrezivanje 2D komponenti poput lasera. Projekt je prvi puta testiran u kolovozu 2010. godine u egipatskoj pustinji.

Sun Cutter

Nakon uspješno izvedenog projekta Kayser je nastavio proučavati stvaranje 3D konstrukcija, što je rezultiralo nastankom uređaja Solar Sinter. Koristeći ono čega u pustinjama ima najviše, Sunčevo zračenje i pijesak, ovaj uređaj Sunčevim zrakama topi pijesak stvarajući 3D staklene skulpture.

Solar Sinter

Iskorištavanje Sunčeve energije našlo je tako svoju primjenu i u dizajnu, i to na vrlo jednostavan način koji rezultira vrlo zanimljivim proizvodima. Možemo samo zaključiti da se granice iskorištavanja obnovljivih izvora energije pomiču sve dalje, a njihova upotreba postaje sve zanimljivija.

 

Izvor: http://www.markuskayser.com/

Tags:     Sunčeva energija      Egipat      industrijski dizajn
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?