Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predviđanja za tri glavna trenda u solaru tokom 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 09 Siječanj 2012 18:28

Tokom turbulentne prošle godine kada je unatoč rekordnim prodajama nekoliko velikih tvrtki propalo tema razgovora fotonaponskog tržište su bili sami paneli i njihovi dijelovi, a nije se naglašavala važnost montiranja i ugradnje sustava. Montiranje je iznimno važno kod fotonaponskih sustava jer loša instalacija može dobrano uzdrmati integritet sustava.

2012. godina bi stoga trebala biti godina kada će se konačno shvatiti važnost infrastrukture u solarnom sustavu. Ostali mogući trendovi su:

1. Ukupni troškovi vlasništva (TCO – Total cost of Ownership) će zamijeniti troškove po wattu pri procjeni projekta

TCO daje precizniju vrijednost cijelog projekta nego trošak po wattu. On uračunava i troškove održavanja i pogona. Zbog toga se industrija okreće standardizaciji solarne infrastrukture i to na način da se ona mora moći lagano postaviti i održavati (odnosno da nema visoko specijaliziranu i skupu radnu snagu) i da ima radni vijek od nekoliko desetljeća uključujući u to i ekstremne vremenske uvjete. Time se počinje dugoročno misliti o projektu, a ne kratkoročno kako se uglavnom dosada mislilo.

2. Pojavit će se prvi solarni infrastrukturni proizvodi koji zadovoljavaju industrijske standarde

Dok za proizvodnju modula već dulje postoje standardi nije postojao univerzalni standard za solarnu infrastrukturu do početka 2011., kada je prihvaćen ICC-ES Acceptance Criterica (AC428) za modularne sustave koji podupiru solarne fotonaponske module u SAD-u.

Bez standarda su svi na svoj način tumačili informacije pri čemu je moglo doći do velikih pogrešaka, što je veliki problem jer ako infrastruktura nije dobro projektirana i istestirana onda neće izdržati teret vremena koji uključuje tuče, snijeg i jake vjetrove.

Tokom ove godine će se pojaviti sustavi za montiranje u skladu sa kriterijima ICC-ES AC428. Ti kriteriji propisuju kako raditi u skladu sa Međunarodnim pravilnikom za gradnju (ICB), te propisuje uvjete za materijale, komponente, snagu itd. Glavna mana ovih kriterija je što nisu specificirali točnu metodu proračuna tereta vjetra za sustave na krovu kuća. To će morati biti dodatno testirano u tunelima za vjetar.

3. Predmontirana oprema će preuzeti glavnu ulogu na tržištu

Kako će se postavljati sve više solarnih FN sustava morat će se povećati efikasnost njihovog postavljanja. Većina građevina se sada radi na terenu ručno, ali treba pretpostaviti da će se s rastom industrijom početi koristiti oprema koja je već predmontirana. Time se minimizira vrijeme postavljanja na terenu kao i troškovi rada na terenu, čime pak pada cijeli trošak projekta uz brže vrijeme montiranja cijelog sustava.

Ovaj članak prikazuje trendove za SAD, ali za očekivati je da bi se slične stvari trebale dogoditi i u ostatku svijeta.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar      predviđanja      troškovi      montiranje      projekti      solarni infrastrukturni proizvodi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?