Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Studija: Strateške odluke za energetsku budućnost Hrvatske E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 12:17

Institut za međunarodne odnose i zaklada Friedrich Ebert pozivaju na prezentaciju studije „Strateške odluke za energetsku budućnost Hrvatske“, koja će se održati u četvrtak, 24. studenog 2011. u 12:00 sati u hotelu Westin, Zagreb. Studiju je izradila Ana-Maria Boromisa iz Instituta za međunarodne odnose, te se ista može u cijelosti pročitati na http://www.fes.hr/E-books/pdf/Strategic09112011.pdf.

Studija se bavi detaljnim razmatranjima stanja, provedbe i perspektive energetske slike Hrvatske, a sukladno kretanjima na tržištu, te dosadašnjim formalnim strateškim odrednicama vlasti. Ne želeći secirati cijelu studiju - koja je ionako javno dostupna, treba samo reći da sve činjenice o manjku vizije, ne provedbi strateških odluka, nejasnim ciljevima, te očitom manjku brige i marginaliziranju energetike prilično jasno ukazuju na bolne rezove i promjene kroz koje će energetika u Hrvatskoj morati proći, ako se iole žele ispuniti zasada deklarativne izjave o sigurnosti opskrbe, konkurentnosti na tržištu i održivosti energetskog sustava.

Sa zakonodavnog i provedbenog stajališta, većina velikih problema u energetici u Hrvatskoj je jako dobro uočena i dokumentirana, pri tome jasno ukazajući na izrazitu neučinkovitost provedbe ikakvih planova u zadnjih 10 godina.

Malo razočaranje u studiji je samo malo manja marginalizacija obnovljivih izvora energije u odnosu na energetsku strategiju i nepridavanje dovoljno pažnje upravo mogućnosti koje obnovljivi pružaju, a koje druge tehnologije ne pružaju. Tako se stalno potencira cijena i intermitentnost (nepouzdanost obnovljivih izvora je krivo i neprimjereno upotrebljen izraz - jer te tehnologije nisu nepouzdane, nego su njihovi izvori intermitentni), što je deplasirano u kombinaciji s potenciranjem dugoročnih ulaganja u elektro-energetske objekte. Pri tome bi se posebna pozornost trebala obratiti na dugoročne ciljeve EU, te istraživanja koja pokazuju izjednačavanje cijena energije iz vjetra s cijenama iz drugih izvora u samo nekoliko godina, ali i izjednačavanje cijena korištenja Sunca u ovom destljeću. Također brojne studije pokazuju da intermitentnost izvora sa tehničkih aspekata mreže nije problematična - jedino traži upotrebu novih načina razmišljanja i upravljanja elektro-energetskom mrežom. U tom smislu, velika je šteta što u studiji nema prijeko potrebnog kritičkog osvrta na više puta spominjanu mogućnost prihvata samo 400MW obnovljivih izvora energije na razini cijele elektro-energetske mreže.

Za dolazak na prezentaciju studije i raspravu o istoj dolazak se može potvrditi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Tags:     energija      energetika      energetska strategija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?