Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Dubrovački zeleni protiv gradnje HE Ombla E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 24 Prosinac 2010 18:16

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Dubrovački Zeleni forum zatražio je obustavu izgradnje Hidroelektrane Ombla.

U svom priopćenju ističu da se projekt HE Ombla nalazi u strogo zaštićenom području svijeta rijeke Omble u kojoj se nalazi Vilina špilja sa zaštićenim šišimišima, među kojima je Meheljev potkornjak globalno ugrožena vrsta. Ekolozi negoduju kako Državni zavod za zaštitu prirode Republike Hrvatske može dopustiti gradnju takvog projekta u strogo zaštićenom krajoliku kada se zna da bi namjernim tjeranjem šišmiša kršio Zakon o zaštiti Prirode Republike Hrvatske i Europska Konvencija o zaštiti šišmiša EUROBATS 2000.

Zanimljivo je vidjeti da i ovaj projekt, kao pratkički i svaki drugi projekt obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, hidroelektrane) nailazi na snažni otpor i negodovanje Zelenih koji misle da će se baš primjenom tih izvora u potpunosti biti devastirati okoliš. Iako stoji činjenica da pri gradnji ovakve hidroelektrane treba postupati krajnje oprezno i da treba učiniti i primijeniti sve moguće mjere kako bi se utjecaj na okoliš smanjio na najmanju moguću razinu, a posebno ako se gradi u zaštićenom području, isto tako je činjenica da je Ombla posebna hidroelektrana i po tome što joj se akumulacija radi podzemno. Ne ulazeći trenutno u detalje mjera zaštite okoliša koje su predložene studijom utjecaja na okoliš - treba reći da gradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima nije bauk, te da ljudi koji se bave strukom jako dobro znaju kako zaštititi takva područja.

S druge strane činjenica je da Hrvatska danas uvozi električnu energiju, a ako se stanje brzo ne promijeni u budućnosti će uvozit još više električne energije što ima krajnje negativan odraz na cijelo gospodarstvo. Počevši od cijene električne energije koja nije tržišna nego socijalna kategorija čime se izravno onemogućavaju investicije u taj veliki i značajn sektor, pa do toga da takva subvencija cijena električne energije daje nerealnu sliku i priliku cijelom gospodarskom sektoru, posebno onome dijelu koji je energetski intenzivan. Pošto se praktički već sada odustalo od gradnje nuklearne elektrane, a zbog ulaska u Europsku Uniju će se dugoročno gledano morati smanjiti proizvodnja iz termoelektrana i drugih elektrana na fosilna goriva (plus što ne želimo valjda državu punu štetnih ispušnih plinova?) jedina preostala mogućnost su obnovljivi izvori energije. A kako se velike količine vjetroelektrana i solarnih elektrana neće moći spojiti zbog zastarjele mreže (ukoliko se ista ne bude obnavljala, kao što se dosada nije), treba graditi i hidroelektrane. S obzirom da su sve potencijalne lokacije koje su ostale praktički u područjima koja su zaštićena (putem buduće Nature 2000), a koristeći princip ne gradnje u tim područjima - našli bi se u slijepoj ulici.

Zbog toga treba izgraditi sve potencijalne lokacije koje još mogu biti isplative, uz dužno poštovanje prema prirodi i maksimalnom smanjenju utjecaja takvih postrojenja na istu, kako bi Hrvatska postala energetski neovisna, te možda čak postala i izvoznik električne energije. Jer to bi bio jedan veliki, možda i najznačajniji zamah posrnulom Hrvatskom gospodarstvu.

 
Komentari (2)
odgovor
2Utorak, 10 Svibanj 2011 21:27
E J
Apsolutno se slažemo s navedenim. Odgovornost prema okolišu mora biti na prvom mjestu, kao i iskorištavanje vlastitih resursa. U tom smislu, ovo je trenutno jedino logično rješenje.
Dali graditi HE Omblu
1Utorak, 10 Svibanj 2011 15:33
Marin
Neznam dovoljno i bolje reći malo znam o zaštiti okoliša kod studije HE Ombla, ali svakako jedini način da budemo imali osigurane količine električne energije iz svoje proizvodnje je energija dobijena iz obnovljivih izvora u prvom redu Hidrocentrale, vjetari sunce.
poslije potresa u Japanu teško će u Europi biti raditi nuklearku ili skoro nemoguće, a ostale termoelektrane bi trebale biti stvar prošlosti, ako hoćemo sačuvati zemljin omotač.
Mislim da bi trebalo dobro razmisliti i pokušati izgraditi drugu fazu hidroelektrane Dubrovnik otprilike još cca 200 MW instalirane snage.
Samo treba napomenuti da postojeća HE Dubrovnik negativno djeluje na temperaturu mora u Župskom zaljevu a i dalje prema Lokrumu i Gradu.Stoga bi trebalo naći načina da se ljeti u udarna dva turistička mjeseca srpanj i kolovoz zaustave agregati izvrše remonti, a el. energiju se posudi u susjednoj državi te kroz godinu vrati.A pošto se nalazimo na krajnjem jugu(Dubrovnik,Župa dubrovačka, Konavle)treba iskoristiti maximalno sunce i vjetar da se dopuni hidroenergija.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?