Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Želite li i vi prodavati struju iz solarnih kolektora HEP-u? E-mail
Autor Diana Međimorec   
Petak, 20 Travanj 2012 08:27

Što se zapravo krije iza prodaje struje iz kolektora HEP-u? Prodavanje struje ili prodavanje magle?

Postoje više-manje tri razloga zašto ste otvorili ovaj tekst. Možda imate lijepu nekretninu u Dalmaciji, ekološki ste osviješteni i želite koristiti energiju Sunca,  a nije loše pritom niti zaraditi? Možda ste novinar koji je dobio zadatak do sutra u 8h napisati članak o obnovljivim izvorima energije? Ili ste možda redoviti posjetilac ove stranice i pomalo u nevjerici promatrate naslov?

Dobro ste naslutili. Ovo nije tekst u kojem još jednom objašnjavamo kako ishoditi sve dozvole i probiti se kroz birokraciju. Ovo nije niti tekst u kojem objašnjavamo tehnologije obnovljivih izvora. Na ovom portalu već ima puno takvih tekstova. Ovaj tekst govori o dezinformiranosti i cijelom nizu pogrešnih informacija i pogrešnih naziva koji kolaju medijima i kojima vam kvazi-eksperti pokušavaju izvući još jednu dodatnu kunu iz džepova.

Možda zaista imate neku nekretninu na lijepom osunčanom mjestu. Vjerojatno ste čitali po medijima da ljudi postavljaju kolektore i dobro zarađuju prodajući struju HEP-u. Možda ste i tražili po internetu neke informacije o tome. Možda vam je netko pristupio i ponudio vam uslugu postavljanja takvih kolektora i ishođenja dozvola za prodaju struje HEP-u. Još se i onako konspirativno nasmiješio i rekao da ćete HEP-u prodavati struju po skupljoj cijeni, a od njih kupovati po jeftinijoj. Odgrist ćete malo profita toj debeloj monopolističkoj kompaniji.

Morat ću vas razočarati. Nažalost, struju zapravo ne možete prodati. Možete prodati samo električnu energiju. Dobro, dobro, želim onda prodavati električnu energiju iz kolektora HEP-u. Hm, ali, električnu energiju zapravo ne možete proizvesti iz solarnih kolektora, jer se u solarnim kolektorima proizvodi toplinska energija. Električnu energiju možete proizvesti iz solarnih fotonaponskih panela (postoje i neke druge tehnologije, ali takve baš ne stanu na krov kuće). OK, dakle želim prodavati električnu energiju iz fotonaponskih panela HEP-u. Je li sad dobro? Ne baš. Zapravo, još od 1.7.2007. godine HEP ne otkupljuje električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, nego to radi jedna posebna nezavisna državna institucija koja se zove Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Oni prikupljaju novac s vaših mjesečnih računa za električnu energiju i iz toga isplaćuju poticajne cijene proizvođačima iz obnovljivih izvora.

Znači, pravi naslov bi zapravo bio „Želite li i vi prodavati električnu energiju iz fotonaponskih panela HROTE-u?“. Nažalost, takav naslov ne zvuči niti približno atraktivno kao ovaj kojeg imamo. Ali ozbiljne zainteresirane investitore zapravo niti ne treba zanimati atraktivnost naslova, nego stručnost osobe s kojom razgovara i medija iz kojeg se informira. A investiranje u obnovljive izvore energije je ipak ozbiljna stvar, barem mi s Obnovljivi.com tako mislimo.

I zato idući puta kada vidite sličan naslov ili vam pristupi „stručnjak“ i ponudi vam postavljanje solarnih kolektora za prodaju struje HEP-u, lijepo mu zahvalite i nasmijte se u sebi, jer sada znate da takva ekipa zapravo samo prodaje maglu.

Tags:     solarni kolektori      HEP      struja      električna energija      HROTE      fotonaponski paneli
 
Komentari (5)
komentar
5Četvrtak, 24 Srpanj 2014 14:04
nevija dusanic
imam nekretninu u dalmaciji i zelim se baviti proizvodnjom struje ili čega već vi pišete smatram da je to jako dobra investicija i ništa što napišete neće me razuvjeriti u suprotno
Avlonari - Greece ostrovo Evia do Atina
4Četvrtak, 04 Srpanj 2013 11:26
Dushan Turk - Greece
Pa hocu da kupim in da prodavam tozi tip strue izvinete za moio hrvasce\inu az sam slovenac in zhivim na otoku Evia v Grecee

pozdrav
Dushan
poštovanje
3Petak, 23 Studeni 2012 07:41
jurašković josip
zanima me ako idem u tu invensticiju koliko mi je isplativo.. tj koliko mogu zaradit po kw ili kako se vec obarčunava ..
hvala ljepo
komentar
2Petak, 19 Listopad 2012 08:58
dino
e sad neznam sta ste vi sad uopće htjeli reći,to je općepoznato niste nista vi sad revolucionarno otkrili
pitanje je da li je ti moguće realizirati ili ne a ne tko su strane u ugovoru,nista vi nista tu dokazali zasto je to nemoguće ostvariti
upit-info
1Srijeda, 29 Kolovoz 2012 18:14
Jure Kraljević
Poštovanje,

zanima me dali imate informacija o mogućnosti proizvodnje kolektora koji bi proizvodili toplinsku energiju?
Molim Vas da pronađete vremena i javite se ako imate bilo kakvih informacija o temi iz upita.

lijepi pozdrav

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?