Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE za početnike

Želim izgraditi (malu) elektranu na obnovljive izvore. Kako da krenem? #1 E-mail
Autor Diana Međimorec   
Četvrtak, 09 Rujan 2010 14:03

Zaključili ste da želite biti energetski neovisni? Imate viška novaca, pa ih želite pametno investirati? Ili samo želite živjeti „zelenim“ stilom života? Sve su to legitimni razlozi da poželite izgraditi elektranu na obnovljive izvore energije. Pripremite se, početni entuzijazam će vam brzo splasnuti kad se susretnete s procedurom koju trebate proći da biste tako nešto i realizirali. Iz tog razloga, obnovljivi.com objavljuje seriju tekstova da vas upozna s najvažnijim koracima koje trebate proći da biste ostvarili svoj naum.

 

Prvi korak – Definiranje projekta

Prvo što trebate definirati je kakav objekt želite napraviti i imate li dovoljno resursa da bi projekt imao smisla. Zapitajte se:

  • Na kojoj lokaciji planiram graditi svoj projekt?

Provedite malo vremena na lokaciji gdje planirate realizirati svoj projekt. Obiđite ju pješice s GPS uređajem, zabilježite koordinate na rubovima lokacije, te na mjestima gdje smatrate da ima dovoljno prostora za smještaj vaše elektrane. Procijenite površinu (kvadraturu) dostupnu za izgradnju objekta. Promotrite okolicu: kakav je reljef, pokrov terena (šuma, travnjak, makija,…), ima li u okolici vode (rijeke, jezera, podzemne vode), ima li ograđenih područja i kuća, ima li priključnih točaka za infrastrukturu (dalekovodi, trafostanice), prometnica, itd. Zabilježite što je moguće više detalja i po mogućnosti što više fotografirajte. Saznajte katastarske čestice na kojima se nalazi lokacija i nabavite izvatke iz katastra i zemljišnih knjiga. Utrošite malo vremena i napravite kratko izvješće s obilaska lokacije. Kasnije bi vam to moglo uštediti puno vremena.

  • Kakvo je sunčevo zračenje / potencijal vjetra / količina dostupnog goriva / količina vode / i slično na planiranoj lokaciji?

Dosta takvih podataka je besplatno i dostupno putem interneta. Podatke o sunčevom zračenju možete pronaći na stranicama NASA-e: http://eosweb.larc.nasa.gov/cgi-bin/sse/sizer.cgi (registracija je besplatna). Podatke o vjetropotencijalu je malo teže pronaći, jer su mjerenja većinom komercijalna, ali kao orijentacija mogu poslužiti podaci NCEP/NCAR projekta: http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/reanalysis/reanalysis.shtml. Kod projekata korištenja šumske biomase iz drvnih ostataka šuma, neki podaci postoje na internetskim stranicama Hrvatskih šuma d.o.o.: http://javni-podaci.hrsume.hr/. Ako pak planirate koristiti poljoprivredne ostatke ili ostatke iz drvne industrije, to je dosta specifično za svaku pojedinu lokaciju i trenutačno je najbolja metoda obilazak potencijalnih dobavljača goriva – znači tvornica, pogona, poljoprivrednih gospodarstava i slično. Za podatke o vodotokovima,  ćete ipak trebati kontaktirati Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), koji već ima niz hidroloških podataka dug nekoliko desetljeća.

  • Koliki će biti moj projekt?

Na temelju prvih podataka koje ste pronašli, sada je vrijeme da izračunate koliki bi mogao biti projekt, s obzirom na dostupne resurse. Konkretno, potrebno je preračunati podatke o sunčevom potencijalu, brzini i smjeru vjetra, količine biomase i vode u jedinice snage – kilovate (kW). Dobri alati za takve izračune, dostupni besplatno uz registraciju su RTEScreen (http://www.retscreen.net, dostupan i na hrvatskom jeziku) i HOMER (http://www.homerenergy.com/). Dodatna prednost tih softvera je i povezanost s bazama podataka, koja značajno olakšava pronalaženje raznih meteoroloških podataka.

  • Kakvu tehnologiju i opremu koristiti?

Informirajte se o opremi koja vam je potrebna za realizaciju projekta. Posjetite neki od skupova ili sajmova energetike i opreme, popričajte s proizvođačima, komunicirajte s udrugama i iskusnim ljudima iz struke. Pregledajte internetske stranice raznih proizvođača opreme (nećemo pisati koji su dok ne plate reklamu :), op.ur.).

  • Koliko će sve to koštati?

Informirajte se i o okvirnim cijenama opreme. Ne zaboravite dodati i cijenu građevinskih radova, priključka na elektroenergetski sustav i troškove ishođenja raznoraznih dozvola. Napravite prve procjene vaše investicije. Izračunajte u RETScreenu isplativost vašeg projekta (na njihovim stranicama postoje zgodni tutoriali za tu svrhu). Pokušajte optimirati investiciju da dobijete najbolji povrat za uložen novac.

 

Odvojite vremena i posložite sve podatke koje ste prikupili u jedan dokument. Savjetujte se s nekim od stručnjaka iz područja energetike da vam daju svoje viđenje vašeg projekta. Duboko udahnite i pripremite se, slijedi onaj najteži dio – ishođenje dozvola……

 
Komentari (6)
OBAVIJEST: BOŽIĆNA KREDITNA PONUDA PRIJAVI SE ODMAH
6Utorak, 10 Rujan 2019 00:17
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju


Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju
Loan offer for you
5Subota, 31 Kolovoz 2019 12:17
Global Finance
Oni kojima treba zajam nude da budu svi pošteni i pošteni. Mogu dati kredite u rasponu od 5000 € do 350,000 € ili čak i više znajući da smo FSBO, moja kamatna stopa je vrlo precizna, varira od 3% godišnje, bez obzira na traženi iznos, rok otplate je od 1 do 20 godina po zajam. Kontaktirajte me za potrebe financiranja zahtjeva za kredit, ja sam na raspolaganju. Ne ustručavajte se kontaktirati nas e-poštom za dodatne informacije ako vam treba internetska e-pošta: (financialgroupinc1958@outlook.com) Najbolje želje dok se radujem što ću se uskoro javiti
Alexander Lynge zajamčena ponuda kredita
4Utorak, 25 Lipanj 2019 23:30
Alexander Alexis
Trebate li zajam za osobne potrebe ili za vaše poslovne potrebe? Ovo je dobra vijest za vas. Imamo sposobnost pružanja poslovnih i osobnih kredita / zajmova poduzećima i pojedincima uz kamatnu stopu od 3%.
E-mail: azertmorter@gmail.com
WhatsApp: +13219993670
https://avantinc.webnode.com
Trebam zajam da dobijem svoje potrebe
3Srijeda, 30 Siječanj 2019 14:12
SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Attention! Attention!! Attention!!!, Loan Offer
2Utorak, 27 Ožujak 2018 01:20
ELLINASFinances@gmail.com
Do you need a loan to consolidate your debt? Do you need a loan to finance or expand your business? Or for the purchase of cars, the purchase of a house and other personal loans ETC we give you a long term loan of five to fifty years maximum with an interest of 2%. You are 100% guaranteed. Contact us through the email address: ((ELLINASFinances@gmail.com))....
biomasa
1Subota, 13 Kolovoz 2011 19:24
darko
želim proizvoditi biomasu

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?