Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE za početnike

Možemo li u Slavoniji koristiti Sunce za proizvodnju električne energije? E-mail
Autor Ivan Brozović   
Utorak, 05 Lipanj 2012 20:47

Iako se nalazimo u kriznim vremenima, mnogi od nas posjeduju kuće za odmor, odnosno, popularne vikendice. Danas one dobivaju još veći značaj jer pružaju mjesto za odmor i rješavanje stresa nagomilanog zbog tempa života kakvoga vodimo. No ipak, i na takvim mjestima su nam potrebne stvari na koje smo naviknuti, posebice aparati koji koriste električnu energiju. Ali, što ako se naša vikendica nalazi na području koje je udaljeno od električne mreže?

Mogu li se fotonaponski solarni kolektori učinkovito koristiti u Slavoniji?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, koristit ćemo konkretan primjer kojega smo se već dotakli u uvodu teksta. Naime, ukoliko imate vikendicu u kojoj provodite određeno vrijeme odgovor je - itekako da! Uzmimo da tokom godine dva dana u tjednu koristite objekt (vikendom). Pretpostavka je da je vrijeme sunčano, te da u objektu imate sljedeća trošila: hladnjak od 130L minimalnog energetskog razreda A, televizor veličine 55cm i recimo 3 štedne žarulje (oko 2h dnevno). Sustav koji bismo koristili za napajanje tih trošila bi se sastoja od solarnog modula snage 130W, odnosno od 36 fotonaponskih ćelija. Također, uz sustav dolaze i regulatori punjenja i solarni akumulator. Naravno, ne smijemo zaboraviti i pretvarač koji istosmjernu električnu struju koju proizvede fotonaponski solarni kolektor pretvara u izmjeničnu električnu struju koju koriste naša trošila. Cijena jednog takvog sustava je već od 6000kn.

Ukoliko usporedimo jedan ovakav sustav sa sustavima koji se standardno koriste, a to su oni sa agregatima, dobijemo sljedeću računicu. Naime za napajanje navedenih trošila (hladnjak, televizor, žarulje) potreban nam je agregat jalove snage od 1kVA, odnosno snage 850W. Početna investicija u takav sustav se kreće od nekih 3000kn pa na više. No, na tu početnu investiciju moramo svakako uračunati potrošnju goriva i ulja. U navedenom slučaju, da tokom godine vikendom odlazimo u objekt, potrošnja je veća od 500kn.

Ukoliko napravimo jednostavnu računicu vidimo da nam se investicija vraća kroz četiri godine. No treba svakako navesti i sve prednosti i nedostatke solarnih fotonaponskih sustava, a tako i standardnih sustava sa agregatima. Prednosti agregata su ipak manje dimenzije i manja početna investicija. No, nedostaci se očituju u tome što moramo imati prostoriju za agregat koja je konstantno prozračena, te imamo konstantnu potrošnju goriva i ulja. Treba svakako uzeti u obzir da cijene goriva rastu, i da to nije zanemarivo. Sam agregat ne radi automatizirano i ukoliko ne posjedujemo tihi agregat, on stvara veliku buku, čak i preko 90 decibela (za primjer, u disco clubovima je dopušteno do 90 decibela).

S druge strane, kod solarnih fotonaponskih sustava možemo primjetiti veću početnu investiciju, te naravno veće dimenzije. No solarni fotonaponski sustavi koriste „besplatno gorivo“, odnosno energiju Sunca. Stoga na njima možemo i očekivati povrat investicije. Ovakvi sustavi su u potpunosti automatizirani, mogu raditi konstantno, te sve viškove energije spremati u akumulatore. Također, ovakvi sustavi se mogu pokretati na daljinu, što uvelike povećava komfor korištenja. Isto tako, bitno je napomenuti da se solarni fotonaponski sustavi precizno dimenzioniraju za svaki objekat kako bi se smanjila mogućnost za nekim gubicima energije.

Mario Primorac, dipl.ing.el.
Ivan Brozović, univ.bacc.oec.

Centar Energije d.o.o.
www.centar-energije.com

Tags:     OIE      Slavonija      autonomni sustav      baterije      fotonapon
 
Komentari (10)
loan
10Nedjelja, 12 Rujan 2021 15:12
Patricia Martins
Moje ime je Patricia Martins, samohrana roditelj. Prije nego što mi je muž umro, ostavio nas je s toliko dugova, bila sam toliko zbunjena i frustrirana kako platiti ogroman dug. Jednog dana, prolazeći internetom, naišao sam na svjedočenje (Pedro Gonçalo) o tome kako mu je GINA MORGAN pomogla oko kredita. Pa sam se prijavio za zajam od 85.000 EUR -a u trajanju od 5 godina od kompanije putem njene pošte (ginamorganloancompany@gmail.com) Kada sam se prijavljivao za kredit, zavjetovao sam se BOGU da ću, ako dobijem zajam, neka svijet zna šta je učinio za mene, na moje najveće iznenađenje, za manje od 48 sati moj kredit je odobren s kamatom od 2%. Sada sam podmirila dug svog muža i započela novi život i vlastiti posao. Upravo sam ispunio svoj zavet. Dakle, ako želite bilo koju vrstu kredita od samo 2%, obratite se GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD na njenoj Whats aplikaciji: +393510840300 i e -pošti: ginamorganloancompany@gmail.com
Svjedočanstvo o načinu primanja kredita od 2% (Frank Loans Services) k.frankloans@gmail.com
9Petak, 07 Svibanj 2021 16:41
Leonard Koops
Svjedočanstvo o načinu primanja kredita od 2% (Frank Loans Services) k.frankloans@gmail.com

Bez rezerve preporučujem suradnju s Frank Loan Services ako kupujete hipoteku za kuću. Razgovarao sam sa mnogim brokerima dok sam kupovao svoj hipotekarni kredit putem interneta. Od prvog kontakta mogao bih reći da je tip osobe kojoj mogu vjerovati da mi pomogne da donesem najbolju odluku za mene i moju porodicu. Oni nude i kratke i dugoročne rokove pozajmica u roku od 1-30 godina, sa ili bez kolaterala, ali bez provjere kredita, a njihove usluge su brze, pouzdane i pouzdane, jer sam ih testirao i imao povjerenje za razliku od drugih kompanija. E-pošta: k.frankloans@gmail.com

Njihove usluge uključuju zajmove za refinanciranje, zajmove za kamione, zajmove za obrazovanje, studentske zajmove, lične zajmove, zajmove za automobile, zajmove za konsolidaciju dugova, poslovne zajmove, osigurani i neosigurani zajam, hipotekarni zajam, zajmove za stanovanje, kontaktirajte ih danas za dodatne upite putem e-pošte. : k.frankloans@gmail.com
KAKO DOSTAVITI KREDIT SA JEDNIM DOSTOJANJEM
8Petak, 24 Siječanj 2020 10:32
Marie Alice
SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)
zajma
7Srijeda, 13 Studeni 2019 05:29
Elena
Dragi tražitelji zajma

Imate li financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ovu kreditnu tvrtku osnovale su organizacije za ljudska prava širom svijeta s jedinom svrhom pomoći siromašnima i osobama s financijskim teškoćama. Ako želite podnijeti zahtjev za kredit, obratite nam se s detaljima u nastavku e-pošte: elenanino0007@gmail.com

Ime:
Potreban iznos zajma:
Trajanje zajma:
Broj mobitela:

Hvala ti i Bog blagoslovi
SAMOUVJERENOST
Elena
OBAVIJEST: BOŽIĆNA KREDITNA PONUDA PRIJAVI SE ODMAH
6Utorak, 10 Rujan 2019 00:19
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

??????????????????????????????????????????????????????????????????????
Garancijski zajam!
5Utorak, 14 Svibanj 2019 13:27
Gonzalez Andres
Zdravo,
Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Garancijski zajam!
4Utorak, 14 Svibanj 2019 12:47
Gonzalez Andres
Zdravo,
Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Trebam zajam da dobijem svoje potrebe
3Srijeda, 30 Siječanj 2019 13:42
SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Zajmovi za sve 100%
2Srijeda, 05 Prosinac 2018 16:34
Gonzalez Andres
Treba li vam dodatni novčani/hitni novac?
Zahtjev za zajam sada!!!
✅ Zajam-Able iznos 2.000 Euro
✅ Fleksibilni Termini od 10 godina
✅ Na nisku kamatnu stopu od 2% kontaktirajte nas za više detalja:
Gonzales financijska tvrtka;
E-mail: gonzalezandresloan@gmail.com

Neozbiljni ljudi se suzdržavate od siromaštva;
Prijavite loše korištenje ili spam.
E-mail: gonzalezandresmedia@gmail.com
izgradnja elektrane na obnovljive izvore
1Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2014 11:34
Vladimir Knapček
Molim vas imam salaš van mjesta gdje nema struje ,površina krova salaša je 150m2.na sunčanom je mjestu, pa me interesira što mi je potrebno i dali je uopće moguće doći do električne (solarne) energije.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?