Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

OIE u regiji

Sunčane elektrane Petrokov E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 14 Lipanj 2012 14:07

Na današnji dan, 14.6.2012. je na južnim krovovima skladišta tvrtke Petrokov, u naselju Sv. Klara u Zagrebu u pogon svečano pušten fotonaponski sustav ukupne snage 400 kW - trenutno najveća fotonaponska elektrana u Hrvatskoj. Status povlaštenog proizvođača električne energije je izdan na sjednici HERA-e 1.6., i to za fotnaponski sustav Petrokov-1 kojega je vlasnik Petrokov d.o.o. i za fotonaponski sustav Petrokov-2 kojega je vlasnik Mariomont d.o.o. Na otvorenju je govor održao i predsjednik Ivo Josipović, uz investitora Krunoslava Petrokova i voditelja projekta Ljubomira Majdandžića. Investicija u projekt je iznosila 9 milijuna kuna, a povrat se očekuje za devet i pol godina.

Na krovovima je ukupno postavljeno 3000 m2 fotonaponskih modula ukupne snage blizu 400 kWp. Sustav će proizvoditi 400.000 kWh električne energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu 130 kućanstava. Radom ove elektrane će se godišnje uštedjeti 232 tone emisija stakleničkog plina CO2, što s ekološkog stajališta ima posebnu dimenziju glede ublažavanja klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Na svim krovovima, a ukupno ih je sedam, prvo je postavljena podkonstrukcija na koju su postavljeni fotonaponski  moduli. Postavljena je tzv. križna podkonstrukcija čime se dobilo s jedne strane na čvrstoći i pouzdanosti glede opterećenja, a s druge strane na odvođenju topline s donje strane fotonaponskih modula, jer povišenje temperature negativno utječe na stupanj djelovanja fotonaponskih ćelija.

Fotonaponski sustav ima više od 2.000 fotonaponskih modula, postavljenih pod kutom 25°, dok nazivna snaga jednog modula iznosi 185 Wp.

Fotonaponski moduli su sastavljeni od visokokvalitetnih monokristalnih silicijevih solarnih ćelija koje imaju stupanj djelovanja od 16,3%. Imaju jamstveni rok od 10 godina, nakon kojih im učinkovitost pada na 90%, a nakon 25 godina učinkovitost im pada na 80%. Fotonaponski moduli se spajaju serijski i na svakom krovu je postavljeno 297 komada fotonaponskih modula.

Svi kabeli koji dolaze od nizova fotonaponskih modula uvode se u razdjelni ormarić modula. Razdjelni ormarić opremljen je odvodnicima prenapona i istosmjernim prekidačima. U razdjelnom ormariću se dovodi od svake grupe (niza) fotonaponskih modula razvode prema solarnim izmjenjivačima.

Ukupno se koristi 21 izmjenjivač istosmjerene u izmjeničnu struju, a nazivna snaga svakog izmjenjivača iznosi 17 kW. Na svaki izmjenjivač ulazi 6 nizova (stringa). Ugrađeni su izmjenjivači Sunny Tripower, Tip 17000TL, proizvođača SMA iz Njemačke. Pet je nizova po 17 modula, ukupne snage po nizu 3145 W (17 modula x 185 W), i jedan je niz od 14 modula ukupne snage 2590 W (14 modula x 185 W) koji ulaze u svaki izmjenjivač.

Izmjenična struja je dovedena do posebne trafo stanice. Mjesto priključenja na mrežu je niskonaponski sklopni blok proizvođača NBO-SE.

S Hrvatskim operatorom tržišta električne energije (HROTE) potpisan je Ugovor na 12 godina o otkupu električne energije po poticajnoj cijeni propisanom Tarifnim sustavom za tip postrojenja, sunčana elektrana, a na temelju Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN 33/07).

Suncane_elektrane_Petrokov_1.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_2.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_3.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_4.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_5.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_6.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_7.JPG Suncane_elektrane_Petrokov_8.JPG

Tags:     fotonaponski sustav      sunčana elektrana      Mariomont      Petrokov      Sv. Klara
Vezane vijesti
 
Komentari (2)
moguča suradnja
2Subota, 21 Svibanj 2016 10:14
Marijan Tutta
U jednom burnom periodu moga života, put me je doveo u tvrtku Petrokov. Mogu da kažem, da mi je puno značilo razumjevanje gospodina Krunoslava. Žao mi je što sam ostao vrlo kratak period i što nisam mogao vratiti to povjerenje, koje mi je gospodin ukazao. Želim mu odati svoju naklonost i želim reči da sve šta je gospodin stvorio, stvorio je sa toplinom, toplinom svoga srca. Čast mi je da sam mogao biti član vaše uspješne ekipe.

Sa osobitim štovanjem !

Marijan ing. Tutta - CEO Klimaterm projekt d.o.o.,Ljubljana
Zaposlenje!
1Petak, 21 Lipanj 2013 06:40
Branko
Molim vas gdje da se obrati za za zaposlenje u vasoj firmi!
Poz
Branko

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?