Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Obavijesti o radu portala

Peticija za iskorištavanje solarne i energije vjetra na otocima E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Srpanj 2011 09:21

U suradnji sa ZelenaEnergija.org pokrenuli smo online peticiju kojom želimo upozoriti na zakonsku regulativu koja zabranjuje ili želi zabraniti iskorištavanje određenih oblika obnovljivih izvora energije, vjetra i Sunca, tamo gdje ih najviše imamo i tamo gdje su isti najpotrebniji - na otocima.

Naime, već smo pisali o prijedlogu amandmana koji se odnosi na zabranu korištenja i gradnje solarnih fotonaponskih elektrana na otocima (osim onih koje se grade kao dio postojeće građevine). A isto tako smo već pisali o zakonu o zaštićenom obalnom pojasu koji zabranjuje bilo kakvo iskorištavanje energije vjetra na otocima u energetske svrhe (pa i instaliranje malih vjetroagregata na građevine ili u naseljena područja na privatnim zemljištima).

Pri tome se svi pozivaju na održivo i gospodarski učinkovito gospodarenje obalnim pojasom i svime što nam on donosi.

Smatramo ovakvu regulativu izuzetno štetnom iz više razloga:

  • Otoci su zbog svoje geografske lokacije i izloženosti Suncu i vjetru upravo mjesta sa najvećim potencijalom za iskorištavanje ova dva obnovljiva izvora energije. S obzirom da se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije potiče, iz toga jasno proizlazi da se ne potiču najbolji i najisplativiji projekti, jer projekti OIE upravo najviše ovise o potencijalu pojedinog izvora na određenoj lokaciji. Stoga smatramo da zabrana gradnje na otocima dijelom ide na ekonomsku štetu države i njenih građana.
  • Zbog odvojenosti od kopna otoci imaju tradicionalno problem s povezivanjem u elektroenergetsku mrežu zbog udaljenosti i polaganja podvodnih kabela, te uz to vezan i problem s opskrbom električnom energijom, što bi se moglo značajno unaprijediti korištenjem obnovljivih izvora energije.
  • Prihvaćanjem ovog amandmana doći će do zaustavljanja nekoliko projekata u obnovljivim izvorima energije koji se već nalaze u različitim fazama realizacije te će se na taj način donijeti velika šteta ulagačima, ali i udarac gospodarskom razvoju otoka – jednako kao što je svojevremeno zakon o ZOP-u donio neprocjenjive štete investitorima, ali i lokalnoj zajednici stopiranjem većeg broja projekata vjetroelektrana na otocima, od kojih su neki bili u visokom stupnju razvoja. Dapače, ovime se izravno šteti i gospodarskom razvoju otoka, što je u kontradikciji sa stalnim nastojanjima da se upravo na otocima probudi gospodarski razvoj.

Pri tome ne smatramo, niti želimo promovirati divlju gradnju fotonaponskih ili vjetroelektrana na bilo kojem otoku ili na bilo kojoj lokaciji. Nego apeliramo na stručno i razumno donošenje prostornih planova koji bi definirali gdje i kako se smije i poželjno je graditi na otocima. Također apeliramo na dopuštanje i snažnije poticanje gradnje malih fotonaponskih sustava, ali i malih vjetroagregata pogodnih za naseljene sredine, a na privatnu inicijativu fizičkih osoba - vlasnika kuća i ostalih građevina.

Peticija se može potpisati na http://www.zelenaenergija.org/peticija-ne-sprecavajte-koristenje-sunceve-i-vjetroenergije-na-otocima/

Još jednom pozivamo na razvoj čiste i održive energije tamo gdje je to najpotrebnije i najisplativije! Na otocima!

Tags:     peticija      fotonapon      otoci      mali vjetroagregati      solarna energija
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?