Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Nova saznanja o pretvorbi iz solarne u kemijsku energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 22 Travanj 2011 08:05

Grupa istraživača koju predvodi Karlsruheov Institut za tehnologiju (KIT) je otkrio samo osnovu procesa u fotoelektrokemijskim ćelijama koji bi mogli utjecati na prebacivanje iz solarne u kemijsku energiju.

KIT-ov institut za funkcionalna sučelja (IGF) je proučavao konverzijske procese koristeći fotokatalizatore čija je osnova titanij-oksid a koji se koriste za direktnu konverziju solarne energiju u kemijsku – npr. stvaranje vodika rastavljanjem molekule vode.

Uz pomoć sveučilišta St. Andrews iz Škotske i Bochum i Helmholtz istraživačkog centra iz Njemačke, istraživači su došli do novih saznanja o osnovnim mehanizmima fotokemije preko titanij-dioksida.


Slika 1: Izgled molekule Titania, izvor: www.renewableenergyfocus.com

TiO2 ili titania je fotoaktivni materijal koji se u prirodi pojavljuje kao rutil ili anatase. Oblik anatase je karakterističan po deset puta većoj fotokemijskoj aktivnosti. TiO2 u obliku praha pri kontaktu sa svijetom postaje aktivan odnosno elektroni postanu pobuđeni, te tada recimo može podijeliti vodu na kisik i vodik. Istraživači su uspjeli i procijeniti životni vijek pobuđenih elektrona unutar kristala TiO2.

Sam cilj istraživanja po riječima Profesora Christofa Wölla sa IFG-a je razviti fotoaktivne materijale sa većom efikasnošću i dužim životnim vijekom.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     solarna      kemijska      energija      pretvroba      karlsruhe      fotoelktrokemijske ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?