Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Fraunhofer ISE predstavlja obojanu solarnu ćeliju velikih dimenzija E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 13 Ožujak 2011 14:17

Institut za sustave solarne energije Fraunhofer (Fraunhofer ISE), uspio je proizvesti prototip velikih dimenzija obojane solarne ćelije na staklu, dobivši tako najveću na svijetu obojanu solarnu ćeliju na kontinuiranoj podlozi.

Dr. Andreas Hinsch izjavio je kako su po prvi puta u mogućnosti pokazati da je integrirani niz povezivanja ćelija moguć na modulu površine 60 x 100 cm2 pomoću tehnologije sitotiska. Time se izbjegava složeni vanjski spoj podmodula. Uz ovaj prototip postignut je odlučujući korak prema financijski učinkovitom napretku, te je otvoren put prema industrijskoj razini proizvodnje takvih ćelija, naglasio je Hinsch.


Izvor: www.fsz-industrie.de

Obojane solarne ćelije su fotoelektrokemijske solarne ćelije koje su položene na nanokristalinski sloj od titanium dioksida (TiO2) čija je površina kemijski vezana na molekule boje, odnosno pigmenta. Za prijenos među slojevima koristi se mala količina gela elektrolita.

Proizvodnja solarnih modula veličine 60 x 100 cm2 izvedena je korištenjem industrijskih postupaka i strojeva, no istraživači su morali koristiti posebno razvijenu tehnologiju kako bi nanjeli boju i elektrolit.


Izvor: www.fsz-industrie.de

U suradnji sa Fraunhofer IAO iz Stuttgarta, Fraunhofer ISE je razvio uređaj za automatsko punjenje i brtvljenje solarnih ćelija velikih dimenzija.

Rad instituta na obojanim solarnim ćelijama je dio projekta koji financiraju njemačko Savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja (BMBF), Europska komisija i Ministarstvo okoliša Baden-Württemberg-a.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 
Komentari (1)
i ja nešto radim
1Subota, 16 Travanj 2011 19:03
Josip Azenić
Pozdrav Lijepo je nešto pročitati i saznati E,pa i ja želim sam nešto reći kao reklamu odnosno informaciju
kao dokaz da i mi nešto znamo i radimo.Ja inače izvodim solarna navodnjavanja svih poljoprivrednih površina,Najveće do sada 3,5 hektara i par manjih.Istina ja koristim priznatu svjetsku tehnologiju ali to radim u kombinaciji sa domaćim biljkama za gnojidbu i zaštiti,sve je eko I država mi to rekla da zaštitim ali traži novac itd.Savrhunskim solarnim pumpama možete navodnjavati od bašće pa do tisuće hektara,zavisi koliko novca imate i šta šelite navodnjavati,sve se izračuna hvala,toliko

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?