Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

10 najznačajnijih pomaka u području obnovljivih izvora energije u 2010. godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 04 Siječanj 2011 00:21

Zbog velike potrebe za novim, ekološki osviještenim, elektroenergetskim rješenjima znanstvenici diljem svijeta razvijaju sustave koji bi u budućnosti omogućili iskorištavanje energije na održiv način. Tako smo u 2010. godini imali prilike svjedočiti nizu velikih pomaka na području tehnologije obnovljivih izvora energije koji bi mogli, kada se u potpunosti razviju, uvelike doprinjeti stvaranju boljeg svijeta. U nastavku slijedi 10 najznačajnijih pomaka u prošloj godini.

IBM solarne ćelije napravljene od materijala iz Zemlje

Znanstvenici u IBM-u napravili su jeftine solarne ćelije od lako dostupnih materijala iz Zemlje. Sloj koji upija sunčevu svjetlost i pretvara je u električnu energiju izrađen je od bakra, aluminija, cinka, sumpora i selena. Ovakva solarna ćelija uspijeva postići iskoristivost od 9,6%, što je znatno više od prijašnjih pokušaja kod korištenja istih materijala.


Izvor: www-03.ibm.com

MIT koncentrirani solarni dimnjak

Skupina znanstvenika u MIT-u pronašla je način kako prikupiti solarnu energiju 100 puta koncentriraniju od dosadašnje tradicionalne fotonaponske ćelije. Ovaj sustav mogao bi značajno promijeniti način na koji se solarna energija prikuplja s obzirom da više neće biti potrebe graditi masivna solarna polja za generiranje veće količine energije. Provedena istraživanja potvrdila su da će karbonske nanocijevi biti primarne kod „hvatanja“ i fokusiranja svjetlosne energije omogučavajući gradnju manjih, ali i snažnijih, solarnih polja.


Izvor: web.mit.edu

Svjetlosne cijevi Sveučilišta Wake Forest

Znanstvenici Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini napravili su veliki pomak razvojem organske solarne ćelije sa slojem optičkih vlakana koji udvostručuje performanse ćelija na svim testovima. Prototip je razvio David Carroll, glavni znanstvenik u kompaniji FiberCell.

Kod standardnih, ravnih ćelija dio sunčeve svjetlosti gubi se zbog reflektiranja, pa da bi smanjili taj problem istraživački tim poduzeo je drastičan pristup spajanja optičkih vlakana na polimernu podlogu koja tvori temelje ćelije. Ova vlakna, pod nazivom „Light Pipes“, omotana su tankom organskom solarnom ćelijom koja se nanosi premazivanjem, te se na površinu nanosi i polimer koji upija svjetlost. Na taj način svjetlo može ući na vrh vlakna pod bilo kojim kutem, a fotoni odskakuju kroz unutrašnjost vlakna sve dok se ne absorbiraju kroz organsku ćeliju.


Izvor: www.fibercellinc.com

 Index članka
10 najznačajnijih pomaka u području obnovljivih izvora energije u 2010. godini
#2
#3
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?