Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Izraelska solarna elektrana će proizvoditi električnu energiju konstantno E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 17 Veljača 2015 10:58

Izraelska alternativna energetska tvrtka Brenmiller Energy je riješila jedan od najvećih problema sa solarnom tehnologijom - kako proizvoditi električnu energiju kada padne mrak.

Tvrtka iz Tel-Aviva je u ponedjeljak objavila da će izgraditi 10 MW solarnu elektranu u pustinji Negev kod grada Dimona, a ista će proizvoditi električnu energiju 20 sati dnevno kroz tehnologiju za spremanje energije koju je tvrtka razvijala zadnje tri godine. Biomasa će pak služiti za proizvodnju električne energije tokom četiri sata kada solarni sustav ne proizvodi električnu energiju.

CEO Brenmiller Energya Avi Brenimiller je izjavio da je najbolje rješenje za Izrael integracija solarnog sustava sa spremanjem energije uz pomoć biomase. Biomasa sama ne može pokriti potrebe za električnom energijom, ali u ovoj kombinaciji predstavlja najjeftiniju i najčišću alternativu.

Projekt je vrijedan 77,27 milijuna dolara, a rasprostirat će se na oko 45 hektara, te bi trebao biti gotov do početka 2017. godine. Projekt bi trebao otvoriti 50 radnih mjesta u tom području.

Solarna elektrana će proizvoditi obnovljivu energiju otprilike 20 sati dnevno tokom toplog ljetnog dana, te otprilike skoro 24 sata kada sunca ima 9 do 10 sati. Tokom zime će morati raditi i elektrana na biomasu za pokrivanje proizvodnje u trenucima kada nema dovoljno Sunca.

Brenmillerov bCELL sustav sprema energiju uz pomoć paraboličnih zrcala koji prate gibanje Sunca i skupljaju solarnu toplinsku energiju. Toplina iz solarne elektrana se prebacuje u podzemni energetski centar gdje se električna energija sprema na temperaturi od 550 stupnjeva celzijusa. Toplina se oslobađa kao para za pokretanje turbine i proizvodnju električne energije.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     tel-aviv      izrael      dimona      solarna elektrana      brenmiller energy      električna energija      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?