Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Kako radi solarna toplinska klima? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 27 Siječanj 2015 23:15

Hibridna solarna klima, poznata i kao solarna toplinska klima je revolucionarni sustav koji koristi toplinsku energiju iz Sunca kao ispomoć efikasnom kompresoru čime se uvelike smanjuje trošenje energije. Kao i kod tradicionalnih centralnih klima uređaja postoji kompresor i isparivač, odnosno vanjska i unutrašnja jedinica, ali uz to postoji i solarni toplinski kolektor koji je postavljen na krovu kuće.

Prema proizvođaču sustava solarna toplinska klima uzima visoko efikasni 16 SEER kompresor koji je adaptiran na način da cirkulira rashladni medij do solarnog kolektora. Solarni kolektor, koji je napravljen od staklenih cijevi, zagrijava rashladni medij na visoku temperaturu čime se olakšava posao kompresora, te se smanjuje korištenje energije.


Slika 1: Prikaz čitavog sustava na kući

Konvencionalni sustav za rashlađivanje koristi kompresor (koji troši električnu energiju) da stlači rashladni medij, te ga ugrije na temperaturu od otprilike 170 stupnjeva celzijusa. Onda isti putuje kroz kondenzator gdje se pretvara iz plina u zasićeni plin (djelomična tekućina). Ovo se uglavnom događa na kraju kondenzatora. Nakon toga zasićeni plin prolazi kroz uređaj za ekspanziju koji omogućuje rashladnom mediju da ponovno postane plin. Jednom kada se proces dogodi medij može apsorbirati toplinu iz zraka koji prolazi kroz unutrašnjost klime. Nakon toga se rashladni medij vraća u kompresor gdje započinje cijeli ciklus iznova.

Solarna toplinska klima koristi istu osnovnu opremu kao i konvencionalni sustav, s time da se između kompresora i kondenzatora postavlja specijalizirani solarni kolektor. Primarna zadaća kompresora je zagrijati i staviti pod tlak rashladni medij. Što je on topliji to je sustav efikasniji. Solarna toplinska kima koristi visoko efiaksni vakuumski kolektor koji koristi energiju Sunca za zagrijavanje rashladnog medija na otprilike 280 stupnjeva celzijusa više nego što ga se zagrijava sa električnom energijom. Time se postiže veća efikasnost rashladnog medija bez dodatnih pokretnih dijelova ili motora. Zahtjevi za energijom kompresora se time smanjuju zbog povećane brzine pretvorbe plina u tekućinu. Plin se kondenzira u zasićeni plin u prvoj trećini kondenzatora, te stoga rashladni medij dolazi u stanje ekspanzije skoro kao tekućina. Rashladni medij je stoga efikasniji u apsorpciji toplini čime omogućuje isporuku hladnijeg i sušeg zraka u prostor koji rashlađuje.

Izvor: https://solarthermalmagazine.com

Tags:     hibridna      solanra klima      toplinska energija      sunce      kompresor      centralan klima      solarni kolektor
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?