Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Austrijska tvrtka razvila nove parabolične žlijebove za solarne CSP elektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 16:37

Austrijska tvrtka Solabolic je razvila način da napravi veće parabolične žlijebove za CSP solarne elektrane. Tehnologija posuđuje principe koji se koriste za izgradnju visećih mostova kojima se štite reflektori od jakih vjetrova.

Jedan od glavnih problema CSP elektrana (koncentrirana solarna energija) je nivelirani trošak energije (LCOE) koji je trenutačno još uvijek preveliki (0,15 do 0,20 €/kWh) u odnosu na neke druge tehbologije. Za to je potrebno rafinirati tehnologiju.

Troškovi bi se mogli smanjiti povećanjem temperatura rada. Više temperature omogućuju turbinama da rade pri maksimalnoj efkasnosti. Kako bi se postigle točne temperature, miksevi soli se moraju koristiti kao medij za prijenos topline pošto toplinska ulja ne podnose visoke temperature. Jedan od načina postizanja većih temperatura su veći parabolični žlijebovi ili područja reflektora. Developeri u Solabolic su zajedno sa kolegama Tehnološkog sveučilišta u Beču razvili novi koncept izgradnje paraboličnih žlijebova sa većim dimenzijama. Novi dizajn omogućuje izgradnju većih sustava sa istim materijalima čime se smanjuju troškovi proizvodnje i energetski troškovi.

Solabolicov dizajn osnovu ima u tehnologiji koja je starija od 100 godina a koja je razvijena za principe visećih mostova. Poanta je da se umjesto skupih i teških staklenih elemenata za reflektiranje sunca koriste fleksibilni elementi napravljeni od listova aluminija. Time se postiže potrebna stabilnost, čak i za velike kolektore korištenjem napetih kablova. Dizajn Austrijske tvrtke optimizira distribuciju sile te ujedno smanjuje potrošnju materijala i troškove proizvodnje.

Patent za tehnologiju je tvrtka dobila prošli tjedan, a sada surađuje sa Egipatskim ministarstvom višeg obrazovanja na razvoju specifičnih projekata. Egipatski partneri se koncentriraju na razvoju pilot sustava i optimiziranju nove tehnologije sa Solabolicom pri čemu će njima ostati prava na patente.

Kooperacija će se tokom idućih par godina razvijati u tri faze, pa će tako u prvoj partneri specificirati i definirati tehničke parametre. Nakon toga će se instalirati pilot sustav na odgovarajućoj lokaciji, a u trećoj fazi će se napraviti testiranje cijele elektrane.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     austrija      solabolic      viseći mostovi      csp elektrane      parabolični žlijebovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?