Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Predstavljen Searaser - uređaj koji koristi energiju valova E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Veljača 2012 21:21

Ecotricity, Britanski energetski konzorcij je predstavio novi uređaj koji koristi energiju valova za proizvodnju električne energije a zove se Searaser.

Searaserove jedinice koriste gibanje valova kojima pomiču vertikalne klipove gore-dolje. Searaser bi se mogao koristiti u sustavu koji bi bio sličan uobičajenim hidroelektričnim sustavima, što bi značilo da bi Searaser mogao biti i neovisan o gibanju valova za proizvodnju električne energije. Morska voda bi se mogla pumpati u rezervoare na kopnu, te bi se onda puštala u generatore po potrebi.

Searaser je razvio inženjer Alvin Smith iz Devona, koji misli da bi ova tehnologija mogla proizvoditi električnu energiju jeftinije od bilo kojeg drugog obnovljivog izvora energija. Potencijalno je ta tehnologija jeftinija i od konvencionalnih izvora energije.


Slika 1: Dijagram Searasera

Prednost Searasera, čiji izgled možete vidjeti na slici 1,  naspram drugih tehnologija koje koriste energiju valova je da se električna energija ne proizvodi u vodi, što je dobro jer je tako puno jeftinije izraditi opremu koja u slučaju proizvodnje direktno u moru mora biti antikorozivna.

Searaserove pumpe pumpaju morsku vodu koristeći vertikalne klipove između dviju bova (plovaka) pri čemu je jedan na površini vode, a drugi se nalazi ispod morske razine te je pričvršćen za morsko dno. Pri gibanju mora, bove se gibaju gore-dolje te klipovi tjeraju stlačenu morsku vodu kroz cijevi do turbina na kopnu koje onda proizvode električnu energiju. Searaser bi mogao davati i energiju po potrebi tako da pumpa morsku vodu u rezervoar na kopnu iz kojeg bi se onda puštala voda kroz turbine po potrebi.

Ecotricity se nada da će napraviti komercijalni prototip Searasera do 2013., a da će u komercijalnu uporabu ući 2014. Cilj im je postaviti 200 jedinica u moru na obalama Velike Britanije u roku od pet godina.

Izvori: www.hydroworld.com, www.ecotricity.com

Tags:     ecotricity      britanija      energija valova      searaser      električna energija      morska voda
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?