Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Rezultati rasprave o Novoj energetici na FER-u 24. siječnja E-mail
Autor Uredništvo   
Četvrtak, 07 Veljača 2013 22:57

Udruga za razvoj Hrvatske (URH), u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) organizirala je raspravu na temu: NOVA ENERGETIKA koja se održala u četvrtak 24. siječnja 2013. na FER-u.

Raspravi je nazočilo oko 60 sudionika. Uvodnu riječ dao je prof. Tomiša, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, nakon čega je Dr.sc. Nikola Čupin prezentirao sadržaj projekta "Nova Energetika", što je bila tema savjetovanja u Vodicama 22. i 23. studenog 2012. godine.

U raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije projekta Nova Energetika sudjelovali su moderator rasprave (Edo Jerkić, dipl.ing., URH), Damir Karavidović, dipl. ing. (zamjenik direktorice HEP-ODS-a), Božidar Tomek, dipl. ing. (HEP-ODS Zabok), Mr.sc. Goran Slipac (HEP-OIE, pozdravio je skup u ime direktora HEP-a g. Zlatka Koračevića), Dr.sc. Ivica Toljan (HROTE), prof. Davor Škrlec (FER), prof. Seid Tešnjak (FER), Dr.sc. Božidar Filipović Grčić (glavni tajnik CIGRE HRVATSKA), Dr.sc. Tomislav Plavšić (HEP-OPS), Ivan Szekeres, dipl. ing. (ZelenaEnergija.org).

Svi učesnici su podržali pothvat "Nova Energetika", a iz diskusije izdvajamo:

  • Gradnja napredne mreže, posebno mreže NN, traži znatna ulaganja, naročito ako se uđe u projekt "100.000 SE snage 10kW". Potrebno je krenuti od malih transformatorskih stanica X/0,4kV, s uvođenjem daljinskog upravljanja.
  • Nestalni izvori energije: vjetar i Sunce izazivat će nestabilnost mreže, koja se može riješiti većom decentralizacijom EES-a.
  • Iskustvo iz Njemačke ukazuje na važnost spremanja energije na lokaciji proizvodnje i potrošnju za vlastite potrebe.
  • Istraživanje Fraunhofer instituta ukazuje na model integracije obnovljvih izvora energije u EES s malim troškovima prilagodbe mreže.
  • Očekivana pomoć energetike i energetičara u rješavanju krizne situacije, bila bi efikasnija da postoji posebno Ministarstvo energetike i zaštite okoliša.
  • Istaknuto je da Hrvatska nije prisutna niti aktivna u tijelima koja donose odluke o elektroenergetskim mrežama u zemljama EU, da su ulaganja u istraživanja nedovoljna zbog čega se previše ističu problemi, bez rješenja.
  • U raspravi je istaknuto da Vlada, u traženju rješenja za povećanje zaposlenosti, nije uočila mogućnost zapošljavanja na području zelenih tehnologija. Ukidanje kvota za integrirane fotonaponske sustave potaknulo bi male poduzetnike na otvaranje novih radnih mjesta

 

Pozitivan rezultat rasprave daje URH-u dodatnu snagu da nastavi s raspravama u drugim gradovima, kako bi se stvorila kritična masa dovoljna za zaokret u energetskoj politici Hrvatske.

Prezentaciju o Nove Energetike preuzmite ovdje.

Prezentaciju prof. Škrleca o obvezama i direktivama EU preuzmite ovdje.

Za URH: Dr.sc. Nikola Čupin, Predsjednik

Tags:     Nova energetika      URH      FER      komunalna energetika      obnovljivi izvori      elektro vozila      napredne mreže      grijanje i hlađenje      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?