Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Rasprava o Novoj energetici na FER-u 24. siječnja E-mail
Autor Uredništvo   
Petak, 11 Siječanj 2013 22:57

Udruga za razvoj Hrvatske (URH), u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) organizira raspravu na temu: NOVA ENERGETIKA koja će se održati u četvrtak 24. siječnja 2013. na FER-u (Siva vijećnica) od 11-13 sati.

Rasprava ima za cilj ispitati mogućnosti koje Nova energetika nudi zapošljavanju kao preduvjetu izlasku Hrvatske iz gospodarske i socijalne krize, a uključuje 6 područja: (1) Energetska učinkovitost i Zaštita okoliša, (2) Obnovljivi izvori energije, (3) Komunalna energetika, (4) Grijanje i hlađenje, (5) Elektro vozila i (6) Napredne mreže.

Neposredna primjena energetske učinkovitosti štiti okoliš, a zajedno s korištenjem OIE znatno doprinosi energetskoj neovisnosti zemlje.

Komunalna energetika zagovara primjenu opće energetike u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem iskorištavanja svih lokalnih resursa za zapošljavanje na principu 'plave ekonomije'.

Grijanje i hlađenje omogućava razvojem centralnih toplinskih sustava, većim korištenjem apsorpcijskih rashladnih uređaja i toplinskih crpki znatnu uštedu energije, posebno topline.

Razvoj elektro vozila i sustava za njihovu masovnu upotrebu direktno doprinosi zaštiti okoliša u gradovima i gusto naseljenim mjestima, a napredne mreže integriraju sve lokalne distribuirane izvore, dajući niskonaponskoj mreži posve novu ulogu unutar EES-a.

URH smatra da će intenzivna  primjena Nove energetike, za razliku od postojeće, omogućiti Hrvatskoj veće zapošljavanje i razvoj tehnologije, te u znatnoj mjeri doprinijeti izlasku iz gospodarske i socijalne krize i realizaciji energetske neovisnosti.

U Uvodnom izlaganju objasnit će se:

  1. Pojam Nove energetike,
  2. Kako korištenjem domaćih izvora primarne energije povećati zaposlenost i potaknuti tehnološki razvoj na vlastitoj sirovini?
  3. Na koji način postići viši stupanj energetske neovisnosti?

 

Pozivamo vas da  učešćem u raspravi doprinosete ovom pothvatu!

Prijaviti za raspravu se možete ovdje, a sudjelovanje je besplatno.

Dr.sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el.

Predsjednik URH-a, LSM IEEE

Tags:     Nova energetika      URH      FER      komunalna energetika      obnovljivi izvori      elektro vozila      napredne mreže      grijanje i hlađenje      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?