Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Energetski zaokret Hrvatske E-mail
Autor Uredništvo   
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 23:45

Udruga za razvoj Hrvatske potiče razvoj novi energetskih rješenja i razvoj gospodarstva, te u ovom članku izlažu svoje viđenje godišnjice nove vlade sa posebnim osvrtom na energetski sektor i prilike koje u istome uporno propuštamo, oslanjajući se na zastarjele tehnologije i načine razmišljanja.

Godišnjica Vlade povod je za analizu učinjenog i za nužne korekcije tamo gdje se ne postižu planirani ciljevi. U načelu podržavam ovu Vladu jer je, kako konstatira Davor Butković  (Jutarnji list 8.12.2012.) 'Hrvatska u posljednih godinu dana postala poštenije, slobodnije, uređenije i modernije društvo'.

U istom listu nalazimo i razgovor Ratka Boškovića s Ivicom Jakićem, konzultantom i trgovcem  iz Graza, predsjednikom  Švicarsko-hrvatske gospodarske udruge (SCBA), koji pod naslovom 'Gradnja novih elektrana u okružju za naše je energetičare epohalna prilika', nastupa kao strateški energetičar Hrvatske.

Ostavljajući začas navodne 'epohalne prilike za naše energetičare', želim istaknuti dva osnovna razloga neuspjeha Vlade na gospodarskom planu.

Prvi razlog je nastavak HDZ-ove politike razdvajanja Hrvatske na podobne i nepodobne, što je svojevrstan atak na duh ove zemlje, neophodan za njen razvoj. Čim je jedna stranka Koalicije objavila da ima unutar svoje stranke dovoljno znanja i počela davati ključne položaje svojim članovima,  oduzeta je mogućnost mnogobrojnim  pojedincima i institucijama, koji ne spadaju u tu stranačku skupinu, da se uključe u proces izlaska iz krize.  Kola su krenula nizbrdo, 'autoritet vlasti'  dobile su i  osobe koje nemaju 'autoritet znanja', koje ne poznaju sustav koji trebaju voditi. Prve izjave kako će otpuštati ljude stvorile su pasivan otpor zaposlenih, a konkretne akcije nailazile su na ismijavanje i neposluh podređenih.

Drugi, jednako važan razlog neuspjeha, je energetska politika Hrvatske i najava velikih investicija koje će pokrenuti gospodarstvo. Stekao se dojam kako je energetika sama sebi svrha, a veličina investicija jedini način povećanja zaposlenosti.

Stručnjak na području građevine postao je 'Prvi  Energetičar Hrvatske' koji promatra energetiku jedino s tog aspekta, pa je potrošio veliku 'energiju položaja' na projekt termoizolacije zgrada, zanemarujući energetski i ekološki aspekt (na primjer zamjene lož ulja u postojećim kotlovnicama biomasom ili plinom).

Nije reagirao na projekt 'Biotoplifikacija Hrvatske', koji se bavi  korištenjem biomase u energetici, tako da se i dalje povećava izvoz ogrjevnog drva, a naša metalna i elektroindustrija, koje iz drva mogu učinkovito proizvesti struju i toplinu, nemaju posla niti mogućnost razvoja na vlastitoj sirovinskoj osnovi.

Vratimo se razgovoru s  g. Jakićem, koji  zagovara  gradnju velikih elektrana, navodeći primjere koji su možda bili realni prije pola stoljeća, kada smo imali jaku elektroindustriju i veliki vodni potencijal, a 'okruženje'  i Hrvatska bili su u jednoj državi. U toj državi provodio se politički projekt 'industrijalizacije i elektrifikacije', na temelju čega se razvila tadašnja industrija. Današnji uvjeti su posve drugačiji, živimo u demokratskom društvu u kojemu je gotovo sve prepušteno tržištu, bez jasne državne strategije razvoja zemlje, u kojoj preživljavaju ostaci ondašnjih firmi, danas u privatnom vlasništvu, koji su sačuvali ostatke tehnologije.

U takovoj atmosferi imamo priliku koju nam pruža 'Nova energetika', pod kojim naslovom podrazumijevamo: maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije (OIE), posebno biomase i solara, povećanje energetske učinkovitosti i s tim povezane zaštite okoliša.

Na tu temu Udruga za razvoj Hrvatske (URH) organizirala je savjetovanje u Vodicama 22.-23.11.2012. s ciljem da dade doprinos izlasku iz krize. Dvije su osnovne poruke s tog Savjetovanja:

  1. Korištenjem vlastitih obnovljivih izvora energije moguće je u velikoj mjeri smanjiti uvoz električne energije. Primjerice, korištenjem potencijala biomase moguće je izgraditi kapacitete od oko 200 MW električne i 800 MW toplinske snage, a gradnja 100.000 solarnih elektrana snage 10 kW daje snagu od 1.000 MW, što je dva puta više od predviđene snage Plomina 3.
    Nova energetika zagovara masovnu gradnju malih distribuiranih izvora, koje može graditi naša industrija uz relativno veliku zaposlenost i razvoj vlastite tehnologije. Takova postrojenja su učinkovitija od velikih termo i nuklearnih elektrana, koje u okoliš 'bacaju' oko 50% energije goriva.
  2. Za razvoj industrije nužno je imati 'Hrvatsku lisnicu', to jest, vlastita sredstva, jer inozemni Fondovi i općenito strane investicije, nemaju razloga razvijati našu tehnologiju, već što prije vratiti uloženi novac sa što većim profitom.

 

Kao i svaka novina, 'Nova energetika' će nailaziti najprije na ignoriranje, a zatim na otpore konzervativnih i novopečenih energetičara, ali ako 'dođe do ušiju' vodećih političara kojima je cilj prevladavanje krize i razvoj zemlje, Hrvatska će iskoristiti svoju šansu u ovom teškom trenutku.

dr.sc. Nikola Čupin, dipl.ing.el.
Udruga za razvoj Hrvatske

Tags:     razvoj      energetika      EU fondovi      obnovljivi      energetski zaokret
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?