Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Savjetovanje: Nova Energetika - što je prezentirano E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 27 Studeni 2012 11:41

Na Savjetovanju Nova Energetika u Vodicama se raspravljalo o mogućnostima gospodarskog razvoja i zapošljavanja ulaganjem u energetsku djelatnost, o utjecaju politike na energetiku i o cijeni energije. Mali distribuirani objekti na bazi obnovljivih izvora energije (OIE) i napredne mreže grade se u našem gradu, poslovnoj zoni i na susjednom krovu, a domaća industrija i obrti mogu sudjelovati u njihovoj izgradnji i održavanju. Pitanja na koja se odgovoralo su: Kako će izgledati i funkcionirati sustav u kojemu će energiju proizvoditi tisuće malih solarnih i drugih elektrana? Kako će te autonomne elektrane funkcionirati u slučaju raspada velikog sustava? Kako će funkcionirati mreža elektro-automobila? Da li ćemo iskoristiti šansu za razvoj industrije i povećanje zaposlenosti na temelju obnovljivih izvora kojima Hrvatska raspolaže?

Savjetovanje je bilo podijeljeno na pet tema:

1. Nova energetika - izazov današnjice: U ovoj temi izlaganja su se fokusirala na tehnologije iskorištavanja lokalnih izvora energije, posebno energije vjetra (prof.dr.sc. Ranko Goić), Sunca (doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić) i biomase (dr.sc. Nikola Čupin). Također je interesantna i prezentacija prof.dr.sc. Miljenka Šunića iz Hrvatske Stručne Udruge za Plin koji je prezentirao potencijal plina kao prijelaznog energenta u tranziciji države prema novoj energetici, a koji je i lokalno dostupan.

2. Komunalna energetika - integracija energetske djelatnosti u gradovima: Gradovi i općine su danas ti koji su najveći potrošači električne energije, a odgovorni su i za kvalitetu života na svom području. Slovenija je na tu temu već održala niz savjetovanja, a prezentaciju zaključaka sa istih je prenio prof. Voršič sa Sveučilišta u Mariboru. Prezentirani su i uspjesi grada Guessinga i pripadne općine u Austriji koja 'izvozi' energiju. Također je prezentirana energetska slika Grada Zagreba i 'Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj', koji je vlasnik toplinske mreže i plinare, a na njegovu teritoriju nalaze se elektrane TE-TO i EL-TO.

3. Javna rasvjeta - iskustva Grada Zagreba u održavanju JR: Rasvjeta, a posebno ona javnog karaktera, bila je prvo područje na kojemu su se primijenili principi energetske učinkovitosti. Grad Zagreb ima javnu rasvjetu koja 'energetski teži' oko 20 MW. Kako je riješeno pitanje održavanja takvog sustava i kako se postiže energetska učinkovitost, objasnio je g. Mijo Marošević.

4. Odvodnja - suvremeni način rješavanja odvodnje u primorskim mjestima: Odvodnja bez neugodnih mirisa uvjet je urbanog života i kvalitetnog turizma. Suvremena rješenja odvodnje koriste fekalije u proizvodji minerala, gnojiva i goriva. U primjeni su ekološki WC-i bez vode. Uz prezentaciju rješenja odvodnje u gradovima Vodice i Drniš, posebnu pažnju privukla je prezentacija održivog upravljanja otpadnim vodama koju je izložio Mak Đukan.

5. Elektro vozila - razvoj i primjena e-vozila od bicikla do automobila: Nova energetika zagovara upotrebu električnih vozila, jer ne zagađuju okoliš, a mogu služiti kao spremišta električne energije koja se pune i prazne u skladu s potrebama sustava. Mr.sc. Mladen Žunec prezentirao je elektro vozila, te smjer njihovog razvoja, a posebnu pozornost privukla je prezentacija novog HEP-ovog razvojnog projekta eMobilnost i njihovog novog zaštićenog brenda ELEN:, pod kojim će se razviti prvi hrvatski lanac punionica za električna vozila. Također, pozornost je privukla i prezentacija prof.dr.sc. Frane Brabira o usporedbi vozila na električni pogon s baterijama i onih koja koriste vodikove gorivne članke.

Sve prezentacije popisane su i dostupne putem linkova u sljedećoj tablici:

1. NOVA ENERGETIKA - izazov današnjice:
dr.sc. Nikola Čupin - Nova energetika: uvodno izlaganje; Biomasa; Financiranje; Kako zaposliti Hrvatsku
Uvod u savjetovanje
doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić - Solarna energije: solarni toplinski kolektori i fotonaponski sustavi u Republici Hrvatskoj
prof.dr.sc. Ranko Goić - Napredne - pametne mreže (Smart Grid): aspekt centralizirane/decentralizirane proizvodnje
prof.dr.sc. Ranko Goić - Trebaju li Dalmaciji/Hrvatskoj obnovljivi izvori energije?
prof.dr.sc. Miljenko Šunić - Domaći plin, mali distribuirani uređaji, paralelno korištenje plina i obnovljivih energetskih izvora - bez subvencije obnovljive energije - bioplin - green gas
Šime Radić i Marko Lovrić - Karakteristične veličine EES Hrvatske
2. KOMUNALNA ENERGETIKA - integracija energetske djelatnosti u gradovima
dr.sc. Nikola Čupin - Komunalna energetika
prof. Jože Voršič - Predstavljanje savjetovanja Komunalna energetika
3. JAVNA RASVJETA - iskustva Grada Zagreba u održavanju JR
Retrospektiva savjetovanja Javna rasvjeta
Mijo Marošević - Javna rasvjeta Grad Zagreb
Adnana Jukić - Rezultati korištenja aplikacije GOSJAR u Sustavu JR Grada Zagreba
Tvrtko Ćavar - Nove rasvjetne tehnologije i energetska učinkovitost
4. ODVODNJA - suvremeni način rješavanja odvodnje u primorskim mjestima
Marko Lugović - Sustav odvodnje aglomeracije Vodice-Srima-Tribunj-Prvić
Petar Bilač - IPA projekt Drniš
mr.sc. Mak Đukan - Održivo upravljanje otpadnim vodama: primjeri i rješenja iz prakse
5. ELEKTRO VOZILA - razvoj i primjena e-vozila od bicikla do automobila
mr.sc. Mladen Žunec - Elektromobilnost
Ivica Skorić - Razvojni projekt HEP grupe eMobilnost - ELEN: izvor električne energije
Nikica Mikulandra - Infrastruktura za punjenje električnih vozila
prof.dr.sc. Frano Barbir - Usporedba električnih automobila: baterije vs. gorivni članci
prof. Jože Voršič - Elektromobilnost
Tags:     udruga za razvoj hrvatske      savjetovanje      nova energetika      vodice      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?