Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Savjetovanje: Nova Energetika E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 22:00

Udruga za razvoj Hrvatske (URH) i Grad Vodice organiziraju Savjetovanje Nova Energetika koji će se održati u Vodicama, 22. i 23. studenog 2012. u Hotelu Olympia.

Udruga za razvoj Hrvatske poziva na svoje 8. Savjetovanje o energetici koja se zbog razvoja tehnologije i društvenih odnosa nalazi na prekretnici.

PRIJAVA ZA SAVJETOVANJE

Drugi poziv na Savjetovanje

Umjesto velikih energetskih sustava koji se razvijaju centralizirano, a djeluju odvojeno (plin, nafta, električna energija), nova rješenja predstavljaju manji integrirani sustavi koji iz primarne energije proizvode sve vrste energije potrebne čovjeku.

Nova, razvojna energetika nije sama sebi svrha, već je u funkciji gospodarskih, ekoloških i društvenih ciljeva. Osnova Nove energetike su manja (distribuirana) proizvodna postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije (OIE) i napredne ('pametne') mreže i brojila koja integriraju sve oblike energije u cilju povećanja učinkovitosti.

Kako će izgledati i funkcionirati sustav u kojemu će energiju proizvoditi tisuće malih solarnih i drugih elektrana? Kako će te autonomne elektrane funcionirati u slučaju raspada velikog sustava? Kako će funkcionirati mreža elektro-automobila? Da li ćemo iskoristiti šansu za razvoj industrije i povećanje zaposlenosti na temelju obnovljivih izvora kojima Hrvatska raspolaže? To su pitanja koja će se raspravljati na Savjetovanju u Vodicama, gradu u naglom razvoju, u kojemu vlada tradicija zajedništva i želje za napretkom.

Kotizacija iznosi 960,00 kuna bez PDV-a, uplata se može izvršiti na račun URH-a kod HPB Zagreb: 2390001-1100326032. Kotizacija uključuje medij s prezentacijama, zakusku i napitke u pauzama.

Prijaviti se može putem web obrasca ili slanjem podataka na adresu: „Udruga za razvoj Hrvatske“, 10.000 Zagreb, Borongajska cesta 81c, na faks (01) 2339 340 ili (01) 631 4502 ili na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Kontakt osoba je Iva Pauković, tel: 01/2446-538.

Način rada: Panel diskusija na zadanu temu s uvodnim referatom Voditelja i doprinosima poznatih Panelista. Nakon toga slijede pitanja i komentari sudionika.

U okviru savjetovanja organizira se i izložba na koju se zainteresirani mogu također prijaviti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Program savjetovanja:

1. DAN - Četvrtak 22. studenog 2012.
9:00 - 9:30 Prijava sudionika
9:30 - 9:45 Uvod u savjetovanje
9:45 - 11:00 1. NOVA ENERGETIKA - izazov današnjice
11:00 - 11:15 Pauza
11:15 - 13:00 NOVA ENERGETIKA - drugi dio
13:00 - 14:00 Zakuska
14:00 - 16:30 2. KOMUNALNA ENERGETIKA - integracija energetske djelatnosti u gradovima
16:30 - 17:00 DISKUSIJA I ZAKLJUČCI
2. DAN - Petak 23. studenog 2012.
9:00 - 10:30 3. JAVNA RASVJETA - iskustva Grada Zagreba u održavanju JR
10:30 - 10:45 Pauza
10:45 - 13:30 4. ODVODNJA - suvremeni način rješavanja odvodnje u primorskim mjestima
13:30 - 14:30 Zakuska
14:30 - 16:00 5. ELEKTRO VOZILA - razvoj i primjena e-vozila od bicikla do automobila
16:00 - 16:30 DISKUSIJA I ZAKLJUČCI

 

Kratak sadržaj:

1. Nova energetika - izazov današnjice: Postojeća energetika osigurava struju s gotovo 100% sigurnošću, ali se troši nedovoljno učinkovito, fosilna goriva intenzivno se eksploatiraju, a okoliš zagađuje. Nova energetika temelji se na učinku energetike na razvoj gospodarstva, uz maksimalno korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, napredne mreže i razvoj toplinarstva (grijanje i hlađenje). Tehnologija omogućava formiranje energetski neovisnih područja i razvoj komunalne energetike. Koliki su gospodarski potencijali Nove energetike?

2. Komunalna energetika - integracija energetske djelatnosti u gradovima: Komuna (grad, općina) odgovorna je za kvalitetu života na svom području. Slovenija na tu temu je već održala niz savjetovanja. Grad Guessing i pripadne općine u Austriji 'izvoze' energiju. Otok Krk je osnovao tvrtku 'Ponikve' koja brine o energetici otoka. Grad Zagreb ima 'Ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj', vlasnik je toplinske mreže i plinare, a na njegovu teritoriju nalaze se elektrane TE-TO i EL-TO. Kakva su njihova iskustva? Što misle o konceptu Nove energetike?

3. Javna rasvjeta - iskustva Grada Zagreba u održavanju JR: Rasvjeta, a posebno ona javnog karaktera, bila je prvo područje na kojemu su se primijenili principi energetske učinkovitosti. Grad Zagreb ima javnu rasvjetu koja 'energetski teži' oko 20 MW. Kako je riješeno pitanje održavanja takvog sustava i kako se postiže energetska učinkovitost?

4. Odvodnja - suvremeni način rješavanja odvodnje u primorskim mjestima: Odvodnja bez neugodnih mirisa uvjet je urbanog života i kvalitetnog turizma. Suvremena rješenja odvodnje koriste fekalije u proizvodji minerala, gnojiva i goriva. U primjeni su ekološki WC-i bez vode. U kojem pravcu se razvija sustav Odvodnje? Kako je koncipirana odvodnja u Vodicama?

5. Elektro vozila - razvoj i primjena e-vozila od bicikla do automobila: Nova energetika zagovara upotrebu električnih vozila, jer ne zagađuju okoliš, a služe kao spremišta električne energije koja se pune i prazne u skladu s potrebama. Što je potrebno učiniti za razvoj sustava koji će omogućiti masovnu primjenu e-vozila? Odgovor ćemo naći u promotivnim predavanjima i Izložbi.

Tags:     udruga za razvoj hrvatske      savjetovanje      nova energetika      vodice      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?