Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Kolumne

Krah hrvatske energetske politike E-mail
Autor Mladen Iličković   
Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 23:27

Nekad je bolje pustiti čitatelje/gledatelje da sami govore što ih muči. Jedno takvo pismo stiglo je nedavno na mail HTV-ove emisije Eko zona, a ovdje ga prenosimo u cijelosti:

Potpuni fijasko energetske politike na početku godine
za Fotonaponske elektrane

Čačićev pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača el. energije za fotonaponske elektrane prvo je ubrzao proceduru, a onda na početku godine ostavio bez posla stotine firmi koje su se nadale  poslu u tom dijelu energetike.

Dugo najavljivana energetska orijentacija nove vlade kao djelatnost gdje će otvoriti tisuće radnih mjesta sa 01.01.2013 je doživjela potpuni neuspjeh, dapače stotine novootvorenih firma ostavila bez posla. Uslijedilo je to prvi radni dan, nakon što smo mogli pročitati sa službenih stranica HROTE  da se kvota od 15 MW potrošila za 2013. godinu prije nego je godina započela. Da ne bude zabune usput je istaknuto da će svi zahtjevi biti vraćeni pošiljaocu.

http://www.hrote.hr/default.aspx?id=190

Dakle svi vi koji ste napravili idejni projekt a niste dostavili zahtjev za dobivanje statusa povlaštenog proizvođača izvolite svoj projekt spremiti u ladicu za neko drugo vrijeme. Čovjek se zapita zašto bar sada te zahtjeve ne stavljaju u red čekanja za 2014. godinu kao što su to napravili za prethodnu godinu.

Kako je nastao problem

Ako ostavimo to za razmišljanje vratimo se na samu ideju razvoja energetike u nas. O razvoju energetike kod nas se dosta dugo šutjelo i vjerojatno bi tako bilo i ubuduće da nas ulazak u Evropsku uniju ne obvezuje da moramo imati 20% proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. To naše ponašanje je logično budući smo zadnjih dvadeset godina uglavnom gasili proizvodna postrojenja što je rezultiralo s jedne strane oslobađanjem snage za druge potrošače koji nisu rasli po nekoj većoj godišnjoj stopi, a s druge strane nije bilo potrebno ulaziti u izgradnju postrojenja koja imaju objektivno skuplji  kWh. Veći dio vodenog potencijala je već odavno iskorišten a hidrocentrale amortizirane i proizvodni kWh iz njih je relativno nizak. Ostatak proizvedene električne energije dobivamo iz termocentrala i našeg dijela nuklearne elektrane Krško te uvoza. Kada je dobra hidrološka godina u HEP-u zadovoljno trljaju ruke, a kada je loša i proizvodnja iz vlastitih termoelektrana nije dovoljna tada se razlika namiruje skupim uvozom.

Ako znamo da je uz to HEP državna firma koja je služila uz ostalo i za pokriće različitih  stranačkih, sportskih, državnih i drugih potreba jasno je da u takvim okolnostima nema mjesta za razgovor o razvoju i obnovi već sada starih postrojenja i povećanju kapaciteta na svim naponskim nivoima.

Zašto je sada nastala jagma za ugradnju fotonaponskih ćelija potpuno je jasno budući su zadnje izmjene dobivanja statusa povlaštenog proizvođača zaista pojednostavnile proceduru i skratile rok cijele operacije na podnošljivih 60 do 100 dana, uz to i vrlo prihvatljive otkupne cijene sa ukupnim rokom povrata investicije između 4 i 5 godina daje odgovor na ovo pitanje.

Ali što sve to vrijedi kada se određena kvota prvotno 10 MW, a kasnije povećana na 15MW za integrirane solarne elektrane (to su one na kućama)  potrošila za 30 dana. Zar je tako Vlada zamislila razvoj energetike i otvaranje novih radnih mjesta. Političari nam stalno ističu da je njihov posao stvaranje uvjeta za razvoj ali nije mi jasno na kakve uvjete misle. Da li je ova i ona prethodna Vlada pokušala pitati stručne ljude što treba napraviti da se kvote povećaju na iznos koji bi stvarno garantirao razvoj. Očito se u ovom slučaju nešto zanemarilo, a to je činjenica da predviđena kvota za cijelu Hrvatsku i to za cijelu kalandarsku godinu stane na krovove objekata koje se nalaze u krugu TLM u Šibeniku.

Rješenje problema

Uzevši sve ovo u obzir jedini način da se spriječi potpuni fijasko je donošenje pravilnika po hitnom postupku o izmjeni načina određivanja kvota na način da se male solarne elektrane do 10kW ne ograničavaju kvotama, a ostale većih snaga analogno dosadašnjem tarifnom sustavu vrednuju ali sa znatno povećanim kvotama. Ovo će imati za posljedicu što će se na manjim elektranama zaposliti veliki broj projektanata, radnika a prinosi će uglavnom ostajati malim domaćinstvima u Hrvatskoj. Sa stajališta elektro mreže također je povoljnije imati puno malih dislociranih izvora nego nekoliko velikih. Povećanje ukupne instalirane snage od sunčanih elektrana izazvati će pritisak na HEP da konačno počne investirati u svoju distributivnu i prijenosnu mrežu što će za posljedicu imati konačno pokretanje investicija.

Ukoliko se ovo ne dogodi nastati će novo nezadovoljstvo svih onih koji su otvorili firme potaknuti izjavama iz vlade da se okreću energetskom sektoru, a brojna domaćinstva pogotovo ona u Dalmaciji gdje je mogućnost proizvodnje najveća ostaviti bez prihoda od proizvodnje električne energije.

Elektromix d.o.o.
Živko Škevin dipl.ing.el.

Tags:     solar      fotonapon      energetska politika      HROTE      Pravilnik OIEKP      HEP-ODS
 
Komentari (6)
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
6Utorak, 16 Ožujak 2021 11:40
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
OIE
5Subota, 02 Veljača 2013 19:57
Elektron obrt
Zašto se nitko od nas građana ne zapita gdje su novci , odnosno nakanda za OIE,koji su građani , ove jadne i napaćene zemlje , godinama izdvajali kroz plačanje računa za potrošenu struju HEP-u.
Zašto ova vlada obmanjuje pučanstvo,zašto se nadležne institucije HEP;HERA ili HROTE ili čak i sama Vlada ne očituju o tome gdje su ti novci i količina sa kojom se raspolaže pa da se temeljem toga podatka govori o OIE ili da Državu HR lijepo i legalno pred Europskim sudom u Strasburu tužimo za utaju , prevaru i obmanu nas građana ove države .
Pustite više zakone koje donosite ili koje ćete donijeti a tiču se OIE jer stvarno više nemaju veze sa zdravom pameti jer topla voda je izmišljena davno a pamet se kupi sa tuđih leđa.
Samo jedan primjer da je ovlašteni instalater SE Inženjer sa položenim stručnim ispitom ,i da mora biti zaposlen u elektroinstalaterskoj firmi ili obrtu je jedan presedan u povijesti postojanja čovječastva . Samo da naglasim što pravite od fotonpona bauk i kao da je to nešto što je palo sa Marsa , kada je naprimjer izrada el.instalacije, jedne veće kuće daleko složeniji posao od naprimjer instalacije i montaže SFE od 10 kw ili veće.
Projektiranje manjih sustava treba prepustiti onome tko ima licencirane softwere od proizvođača opreme ,a ne nekim (većina)HR
partizanskim inženjerima plaćati nešto što nemogu nikad priciznije i točnije projektirati nego jedan licencirani softwer,jer znanje i iskustvo naših el.injženjera i projektanata je takvo da se temelji na partizanskim normama od prije 100 god. Imao sam se prilike uvjeriti na SFE Kanfanar , gdje sam izvodio montažu panela i spajanje stringova do invertera , većina stvari su se radile po tri puta radi pogreške projektanta ili el.inženjera (neiskustvo i neznanje ),a tako jednostavan posao je bila ta SFE Kanfanar da ja koji radim u struci 20 god. bih bolje isprojektirao kompletan projekt i to na komadu malo većeg papira.Što ćete kada je tako ,a sve proizilazi iz toga što se od fotonapona pravi kao da je svemirska tehnologija ,palo sa Marsa ili slično,a ustvari sasvim jednostavno , i što se ti poneki injženjerčići busaju u prsa a blage veze nemaju o svojoj struci čak neznaju što je FID sklopka i čemu služi ali zato znaju dobro koristiti ove sulude zakone za OIE i to dobro naplaćivati.

Ostavljam Vam na razmišljanje
300
4Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 16:31
Ebete
Ovim ritmom, uz konstatno godišnje povećanje kvote, država neće imati problema doseći kvotu od 20% do 2020.g.
Država u prvom redu mora namakuti novac za nove godišnje ugovore i za to ide manjim koracima. To vam mora biti jasno. To što su mutni igrači skočili na kvotu, to je drugi par postola.
Odgovor:
3Utorak, 08 Siječanj 2013 23:28
E J
Kao prvo, samo mala ispravka, planira se sa 1.500MW OIE do 2020. prema strategiji, od čega su vjetroelektrane 1.200MW.

Inače, smatram da svi koji su planirali graditi moraju ustrajati u pripremi i slanju dokumentacije - nema boljeg oblika pritiska na vlast i sve institucije da se kvota izvanredno proširi na iznos koji solar i zaslužuje! Tj. da se kvota za male sustave na krovovima od 10 i 30kW apsolutno ukine - jer tu su u pitanju većinom lokalni poslovi i lokalni mali investitori.
Zabluda
2Utorak, 08 Siječanj 2013 23:21
anonimac
Kao i prethodnik apsolutno se slažem sa autorom pisma, ali me čudi da smo danas iznenađeni situacijom i bajkama o velikom poslu na projektima solarnih elektrana. Već kod određivanja kvote od 15 MW za integrirane elektrane bilo je jasno da se radi o ukupnom poslu od cca 20 mil € i da to ne bi trebalo biti nešto na čemu se može graditi dugoročna politika razvoja. Do danas nejasna pravila vezana na odnos IPARDA i povlaštenog proizvođača dodatno su navukla neke investitore koji do tada nisu razmišljali o investiranju u takve projekte. Pitanje je koliko će od tih projekata biti dovršeno i kad. Kako je moguće da istovremeno na stranicama MINGA možete pronaći poziv za prijavu na IPARD mjera 302 obnovljivi izvor i mišljenje nekog nepoznatog dužnosnika da to nije u skladu s politikom EU tj. da se to smatra dvostrukim poticajima. Tko će odgovarati za moguću štetu pojedincima koji su utrošili svoja sredstva i vrijeme ukoliko se projekti ne realiziraju na prvobitno planirani način. Drugi je problem sporost pojedinih regionalnih HEP-ova da mjesecima rješavaju prethodnu energetsku suglasnost i ugovor o priključenju. Postoje brojni investitori koji upravo zbog te sporosti nisu zahvatili svoj dio kolača iako su realno na vrijeme ušli u projektiranje i predaju zahtjeva HEPU. Ako Hrvatska treba do 2020. ostvariti 300 MW obnovljivih izvora a od toga je 45 MW određeno da budu solarne elektrane onda se postavlja pitanje raspodjele te kvote na razne vidove OIE. Na primjer koliko je određeno za vjetro elektrane i koliko je do sada zaprimljeno zahtijeva? U pozadini svega stoje lobiji kojima ne odgovara da to bude posao za široke mase. Podijelili su mrvice, a kolači se čuvaju za velike igrače. Iduće što možemo očekivati je uvođenje naknade (poreza) po kvadratu panela za korištenje sunčanih resursa.
O sposobnosti ministarstava i koordinaciji na relaciji HROTE - HEP dovoljno govori i pravilnik u kojem je određen o da će HEP uz prethodnu energetsku suglasnost ispostavljati predugovor ili ugovor (HROTE). Posao je praktički završen a pravilnik još nije u funkciji . Možda bi bilo zanimljivo pokrenuti koji sudski spor ako netko ima PES a nije uspio predati zahtjev na HROTE (prema pravilniku to je obaveza HEP-a)
Zločin
1Utorak, 08 Siječanj 2013 07:47
Elektron obrt
Apsulutno se slažem sa autorom ovoga pisma jer je potpuno u pravu što se tiče energetske slike u Hr.Pa zar našim ministrima i ostalim ne ide u glavu da je temeljno pravo čovjeka u ovome slučaju HRVATA pravo na energiju u širem smislu , dakle kameno doba je prošlo ali u glavama naših ministara je izgleda tek u začetku.Zašto se ne investira u energetsku infrastrukturu i distribuciju, što je dužnost HEP-a, a ne izmišljati neke projekte koji su nelogčni i nemaju veze sa zdravom pameti tipa OMBLA ili TE PLOMIN .Samo da navedem jedan primjer u Poreču u selu Nova Vas kda je vrijeme Božiča napon u mreži je toliko slab da vam jedva žarulja može raditi a da ne govorim za ostalo peći , klime itd. i što je još zanimljivije to u HEP-u znaju i ne poduzimaju ništa jer i uvijek kada se nazovu fali neki mali dio i tako godinama , ništa drugo nago li sramota . Ovakva i slična događanja,afere,pljačka državne imovine i novca u našoj HR su zločini koji su gori i veči nego zločini koje su ČETNICI radili u HR za vrijeme domovinskog rata .

Pozdrav

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?