Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Kolumne

Krah hrvatske energetske politike E-mail
Autor Mladen Iličković   
Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 23:27

Nekad je bolje pustiti čitatelje/gledatelje da sami govore što ih muči. Jedno takvo pismo stiglo je nedavno na mail HTV-ove emisije Eko zona, a ovdje ga prenosimo u cijelosti:

Više...
 
Do 52.000 MW preko ili bez smanjenjih poticaja E-mail
Autor Mladen Iličković   
Ponedjeljak, 17 Rujan 2012 15:27

Odmah na početku, da ne iznevjerim očekivanja – u ovoj kolumni neće biti spomenuta niti jednom riječju zemlja u kojoj živimo, već opet govorim o zemlji u kojoj je instalirano 28.000 MW iz fotonapona i milijun krovova solarnih elektrana uz pretpostavku 30 posto manje Sunca od nas. I nije neka vijest da će njemačko ministarstvo okoliša smanjiti poticaje za obnovljive izvore energije kako bi, vjeruju berlinski birokrati, usporilo rast cijena struje zbog velikog udjela zelene energije.

Više...
 
Konkurenti solar E-mail
Autor Mladen Iličković   
Srijeda, 18 Srpanj 2012 15:27

Ima li koristi od kukanja kako su poticaji za solar pali u Hrvatskoj i kako netko gura termoelektranu na ugljen premda ćemo za to plaćati penale zbog emisija CO2 i kako ovoj Vladi ne treba sveučilišni profesor specijaliziran za energetiku i s iskustvom izrada studija priključaka obnovljivih izvora na našu paučina energetsku mrežu? Ne, hajmo radije malo na put u inozemstvo i budućnost, maštajmo o konkurentnom solaru koji ne treba Čačića i HEP, možda tek nekog distributera da se proda nekomu tko treba i želi „zelenu“ energiju, ili čak ni to jer se energija u tom slučaju troši tamo gdje se i proizvodi. Državna inicijativa SunShot  američkog Ministarstva energije uložiti će ove godine 56 milijuna dolara u tehnologije koje bi mogle omogućiti revolucionarne pomake u iskorištavanju koncentrirane solarne energije (CSP). Cilj je smanjiti troškove CSP tehnologije na 6 centi po kilowatsatu do 2020., a isti je cilj postavljen za fotovoltaik kako bi taj obnovljivi izvor konkurentno namirivao 15-18 posto američkih potreba za električnom energijom do 2030.

Više...
 
Jedna globalna velika podvala kvaziinvesticija E-mail
Autor Mladen Iličković   
Nedjelja, 20 Svibanj 2012 20:19

Dok developeri velikih solarnih elektrana u Hrvatskoj strepe hoće li otpor ministrice Holy i ministra Linića ukidanju poticaja za fotonapon na polju ustuknuti pred prvim potpredsjednikom (PPRH - Peperuh) i zahtjevom za mir u Kukuriku Vladi, Europska udruga fotonaponske industrije (EPIA) objavila je predviđanja razvoja tog sektora do 2016. Tako je globalno gledajući prošle godine instalirano 69 GW solara iz kojeg se može proizvesti energije za 20 milijuna domaćinstava. Solar je poslije hidro- i vjetroelektrana treći najvažniji obnovljivi izvor energije s 29,7 novo priključenih gigawata 2011. u odnosu na 16,8 GW 2010. Europa drži tri četvrtine te snage, a unutar nje najviše su priključili Italija i Njemačka. Broj zemalja koje su prešle 1 GW se u prošloj godini popeo s tri na šest pa su u tom sunčanom društvu: Italija, Njemačka (samo Bavarska ima 600 wati solara po stanovniku), Francuska, Kina, Japan i SAD. Sad se očekuje da Indija i Kina preuzmu dio narudžbi. Indija je još prije tri godine najavila do 2020. ulaganje od 19 milijardi dolara kako bi instalirali 20 GW, a procjenjuje se kako bi se samo na području 35 tisuća km2 pustinje Thar uz pakistansku granicu moglo požnjeti 700 do 2100 GW.

Više...
 
Dispečeri i vjetar, energetske zadruge i planinska kućica E-mail
Autor Mladen Iličković   
Četvrtak, 22 Ožujak 2012 13:15

Dispečerska zebnja od viška vjetra

Premda su i prije hrvatske vjetroelektrane radile više sati od onoga što su fosilni skeptici očekivali, prva dva i pol mjeseca ove godine puhao je najjači vjetar u zadnjih 30 godina, te je broj radnih sati nekih hrvatskih vjetroelektrana u tom periodu sa preko 4 tisuće sati iznenadio i same developere. Nedavno je na odlično posjećenom predavanju na zagrebačkom FER-u pomoćnik direktora HEP Operator prijenosnog sustava Marko Lovrić izjavio kako je osam postojećih vjetroelektrana ukupne snage 131 megawat prošle godine proizvelo struje za 4 dana hrvatskih energetskih potreba, a ove će godine za 6 dana (žao je Marku što HEP nije zauzeo bolje lokacije, na što sam  ja samo pomislio kako HEP ne može biti istovremeno i stranački bankomat, i Radetova ubožnica, i punjač proračuna, i investitor u energetiku).

Više...
 
Lažni autoriteti i austro-ugarski mlinovi E-mail
Autor Mladen Iličković   
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2012 23:00

Nedavno sam pričao s jednim sveučilišnim profesorom zašto je u Hrvatskoj teško moguće okupiti 250 zadružnih suvlasnika za jedan projekt obnovljivih izvora energije poput one energane u gradišćanskom mjestu Pinkovac o kojoj sam pisao u prošloj kolumni. Moje je mišljenje da to nije ostvareno kod nas ne samo zbog Hrvatskih šuma (u koje bi trebao ući neki Elliot Ness kao i u neke druge državne tvrtke) a koje radije izvoze drvnu biomasu nego da je pretvore u energiju u Hrvatskoj i time joj dodaju vrijednost i nas učine ekonomski jačima i energetski neovisnijima. Nedavno me jedan šumar pitao kako je Mađarima i Slovencima isplativo voziti naše trupce za drvnu sječku u njihovim bioenerganama.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

Stranica 1 od 3

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?