Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Kako to da nezaposlenost može rasti u nedogled, a ako želite nešto raditi uvode Vam se ograničenja i kvote? E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 00:00

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Predgovor iz zadnjeg broja časopisa prenosimo u nastavku.

Poštovani čitatelji,

Početkom je godine hrvatska javnost bila šokirana i još je uvijek u nevjerici glede ograničenja kvota iz integriranih sunčanih elektrana. Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je obavijestio sve zainteresirane nositelje projekata da je temeljem zaprimljenih zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz integriranih sunčanih elektrana s danom 31. prosinca 2012. godine dosegnuta kvota ograničenja od 15 MW za 2013. godinu, zapravo prije negoli je godina uopće počela.

Nevjerojatan „Hrvatski sindrom“, koji se očito istodobno pojavljuje u više različitih područja hrvatskog gospodarstva, već duže vrijeme zahvaća i područje energetike, energetike 21. stoljeća, koja se temelji na obnovljivim izvorima energije, osobito na energiji Sunčeva zračenja u dobivanju toplinske, električne pa i rashladne energije.

Zar nije izvrsno to što postoji interes građana za ugradnjom integriranih sunčanih elektrana osobito ovih manjih, snage do 10 kW? Što je loše u tome što i Hrvatska ima projektante, instalatere i tvrtke koje proizvode fotonaponske module? Nije li interes Republike Hrvatske društvo bogatih građana koji debelo izdvajaju za energiju i još će više izdvajati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju? Zašto dio toga novca ne bi ostao u obitelji, gradu, županiji i konačnici u domovini Hrvatskoj, za bolji život i bolji standard svih građana? Bio bi to dodatak na mirovine, plaće, stipendije, socijalu itd.

U bilo kojem području hrvatskog gospodarstva, osobito novije hrvatske povijesti, ako želite i počnete nešto raditi istodobno se destruktivna manjina nameće kao legitimna te uvodi većini građana razna ograničenja i kvote, kao u ovom slučaju u proizvodnji energije. Zato i jest velika nezaposlenost i kolaps hrvatskog gospodarstva. Zašto kvota nije ograničena za nezaposlenost? Kako to da nezaposlenost može rasti u nedogled, a ako želite nešto raditi uvode Vam se ograničenja i kvote?

Dok god Republika Hrvatska uvozi električnu energiju nema smisla ograničavat kvotom proizvodnju energije iz fotonaponskih sustava. Stoga male sustave snage do 10 do 30 kW treba žurno izdvojiti iz kvote i svima koji žele takve sustave postavljati na svojim građevinama omogućiti priključak na elektroenergetsku mrežu i Ugovor o otkupu električne energije.

Ako prihvatimo logiku znanja i mudrosti kompetentnih stručnjaka, tzv. vizionara s pogledom u budućnost koji će raditi u interesu hrvatskog naroda i države, Hrvatska može postati zemlja izvoznikom ne samo energije već i hrane.

Lijep i sunčan pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Doc. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 
Komentari (6)
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
6Utorak, 16 Ožujak 2021 12:01
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Lud ,zbunjen, ne normalan
5Petak, 17 Svibanj 2013 07:42
gjozni
Jedan od najvećih kočničara u nas je HEP,podmeću nogu gdje stignu,a političari potpisuju ugovore sa stranim proizvođačima vjetroelektrana takve ugovore da plaćamo i kad nema vjetra??!!?Samo budale šalju novce van,treba naše političare poslati u Dansku možda HTJEDNU štogod naučiti,jer samo blesav ili zlonamjeran ništa ne nauči,a jesu li oni nešto otoga trebalo bi ih pitati,samo što nemamo slobodnih novinara nego popltropisarala, pozdrav stranici i ljudima sa vizijama :)
Slučaj ili namjera ili...?
4Utorak, 19 Ožujak 2013 19:52
Ivica
Potpisujem članak u cjelini.
Kao i uvijek gsp. Majdandžić u sridu.
Čestitam i svaka podrška.

I vrapci na grani
dive se solarnoj elektrani.
Zašto joj se dive?
Znaju da nema alternative.

Pozdrav!
sunce
3Utorak, 19 Ožujak 2013 12:25
marijo jakovčić
.......a sunce u mojim naklicama /iznad omiša/, grije li grije, i "vapi" za iskorištivošću. ali, kome tribaju njegovi "šoldi",........
sunce.......
2Utorak, 19 Ožujak 2013 12:16
marijo jakovčić
poštovani, slažem se do riči s vašim komentarom,ja imam dva krova od 130 i 235 m2, ali kvote su potrošene.!!!!!!!!!!!!!!, ja nezaposlen, sin završio fakultet-nezaposlen, kćer na fakultetu i da mi nije starijeg sina pomorca, koji pomaže a ujedno ima i svoju obitelj, moga bi "štriku oko vrata" i još samo ovo, čitam danas da kalifornija ili tako nešto, uvjetuju gradnju novih kuća s obvezom postavljanja panela, pametnome dosta. "tko je ovdi lud", mislim da smo postali "ovce za šišanje".........marijo j...naklice
Struka, mozag i logika
1Utorak, 19 Ožujak 2013 08:35
Uros
Dragi prijatelji. Pa mogu vam kazat da i vama kao i nama u Slovenija pa mogao bi kazati da i u Bosni, Crnoj Gori i tako dalje vlada sama koruptivna, dilatantna i stvarno bez mozga raja. Pa u redu znate to svi već do sada. Kako oni to sistematičnim uništavaju narod i stvaraju kaos, da se čovjek pita. Pa jer to mi zaista trebamo sve ove ljude tamo gore. Cijeli svijet sada rješava banke a ne daj bože da rješavaš energetsku politiku za PV sustavima, što su na generalnoj razini ipak veoma dobra gospodarska panoga i donose dodanu vrijednost. Prvo treba uništiti proizvođače koje mislim da su već uništili kod vas. A onda jeftino od kineza. A ljudi od fabrike na socijalu. Ja mislim, da bi u projektnoj dokumentaciji svaki potencijalni kandidat morao staviti barem jedan paragraf, što oče sa tome uništiti i onda sam siguran da oče dobiti poticanja i pozitivan ugovor ! A zadnja rečenica Ljubomirja, da može Hrvatska postati zemlja sa izvozom. Dragi moj prijatelj, može, a ne kad ide u EU i čete dobiti ograničenja svugdje kao smo ih i mi ! A drugo, jeli stvarno to treba da postane kad je prvo treba da se napravi samodostatnom !

Prijatno

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?