Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Hrvatska, svjetska i EU instalacija fotonaponskih sustava E-mail
Autor Ljubomir Majdandžić   
Nedjelja, 13 Svibanj 2012 10:21

U suradnji sa Hrvatskom stručnom udrugom za Sunčevu energiju ćemo vam povremeno prenositi vijesti i članke iz časopisa "Solarna tehnologija" koji izdaje udruga, a u obliku kolumni ćete moći čitati i predgovore koje tom časopisu piše predsjednik udruge i glavni urednik časopisa, g. Ljubomir Majdandžić. Drugi predgovor koji prenosimo pročitajte u nastavku.

Poštovani čitatelji,

Iako smo po instaliranim fotonaponskim sustavima uvjerljivo na zadnjem mjestu u Europskoj uniji ipak je uočljiv napredak, i tiha solarizacija Republike Hrvatske. Prema izvješću Europskog udruženja industrije fotonapona EPIA (engl. European Photovoltaic Industry Association) do konca 2011. godine u svijetu je instalirano 67,4 GW fotonaponskih sustava. I dalje je svjetski lider u ugradnji fotonaponskih sustava Europa u kojoj je instalirano 50 GW i koja obuhvaća oko 75% ukupno instaliranih sustava u svijetu, zatim slijedi Japan sa 4,7 GW, SAD sa 4,2 GW, Kina sa 2,9 GW i Australija sa 1,2 GW, a ostalo otpada na ostatak svijeta.

U svijetu je 2011. godine instalirano blizu 27,7 GW fotonaponskih sustava, što je 11 puta više nego 2007. godinu kada je instalirano 2,4 GW. Ovome doprinosi snažno razvijeno europsko tržište fotonaponske tehnologije u kojem dominira Njemačka, koja je 2011. instalirala novih 7,5 GW. Njemačka, s ukupno 24,7 GW, ima 36% fotnaponskih sustava instaliranih u svijetu, odnosno 50% instaliranih fotonaponskih sustava u Europi.

Jedna od najbže rastućih tehnologija u Europskoj uniji je upravo fotonaponska pretvorba energije Sunčeva zračenje u električnu energiju. U svijetu je koncem 2011. godine udio proizvedene električne energije iz fotonaponskih sustava u ukupnoj potrošnji električne energije iznosio 0,5%. U zemljama Europske unije taj je udio 2%, dok u Hrvatskoj udio električne energije iz fotonaponskih sustava u ukupnoj potrošnji električne energije iznosi svega 0,001%.

Držimo da bi prioriteti instaliranja fotonaponskih sustava u Hrvatskoj trebali biti oni postavljani na postojeće građevine jer Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) može svaki mjesec uredno isplatiti naknadu za isporučenu električnu energiju jer od istih tih građana, Hrvatske, uredno i prikuplja svaki mjesec naknadu za obnovljive izvore energije koju građani plaćaju na računima za potrošenu električnu energiju. Tako bi taj novac ostao u obitelji, gradu, županiji i u konačnici u domovini Hrvatskoj, za bolji život i bolji standard svih građana. Bio bi to dodatak na mirovine, plaće, stipendije itd.

Hrvatska ima dovoljno građevina tj. krovova koji bi mogli postati izvori električne energije iz besplatne energije Sunca a time zadovoljiti ne samo vlastite potrebe za električnom energijom, nego bi mogla postati i izvoznik električne energije.

Lijep i sunčan pozdrav!

Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju

Glavni urednik

Doc. dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing.

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?