Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Izvještaj: Energetski objekti i zaštita okoliša - vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 24 Studeni 2011 19:18

U Hrvatskom novinarskom društvu je jučer u 11h održan okrugli stol na temu Energetski objekti i zaštita okoliša – vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš.

Specifično se pričalo o dva velika nadolazeća projekta HE Ombli i TE Plomin C. Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici investitora u spomenute elektrane, državna administracija, izvođači studija, novinari i zeleni.

Glavni zaključak skupa je bila da javnost želi transparentnije i poštenije studije utjecaja na okoliš, koje će u potpunosti u digitalnom obliku biti dostupne javnosti i neće pogodovati investitorima (koji ih plaćaju) nego će biti vođene principima održivog razvoja. Spominjalo se da bi izbor izvođača trebao biti prepušten nekom drugom tijelu a ne da investitor sam bira iste, i da bi izvođači studije trebali dodatno odgovarati za vjerodostojnost. Trenutno im se prema zakonu licenca može oduzeti na godinu dana, a trebalo bi omogućiti da to bude i na dulji period, ako ne i zauvijek, a sukladno dodatnoj odgovornosti koju nose u praćenju takvih projekata.

Između ostaloga na skupu je utvrđeno da EBRD-ov dokument koji se pojavio u javnosti nije bio vjerodostojan, te nije bio finalna verzija tako da je nakon dopuna istog po novom izvještaju projekt postao isplativ. Inače ovih dana se očekuje objava da će HE Ombla dobiti financiranje od EBRD-a.

Što se tiče same procedure studije utjecaja na okoliš Dušica Radojčić iz Zelene Istre je ukazala da, iako je izrada kopije cjelokupne studije utjecaja na okoliš zakonski moguća to se rijetko dopušta, i da bi rok javnog uvida i rasprave za velike studije (kao što je za Plomin C koja ima preko 1.000 stranica) trebao biti produžen na duže vrijeme kao što je u nekim zapadnim zemljama. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera je ukazao na činjenicu da se čak 97% studija utjecaja na okoliš prihvaća i da se primjedbe građana u ogromnom djelu odbijaju, tj. praktički nema slučaja da nisu bile odbijene.

Za HE Omblu je čak i Nenad Mikučić, ravnatelj Uprave za procjenu okoliša i industrijsko onečišćenje u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja utvrdio da danas studija utjecaja na okoliš za tu elektranu ne bi prošla zbog drugih kriterija koji uključuju i Naturu 2000.

Tags:     ombla      plomin      hidroelektrana      ebrd      hrvatsko novinarsko društvo
 
Komentari (1)
KAKO DANAS DOBITI KREDIT OD 1000 EURA NAD
1Petak, 05 Ožujak 2021 12:07
FRANKA CREDIT
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?