Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Izvještaj: 10. savjetovanje HRO CIGRE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Studeni 2011 00:11

U Cavtatu je ovaj tjedan od 6. do 10. studenog 2011. godine održan 10. jubilarni HRO Cigre (Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave).

HRO Cigre trenutno ima 761 individualnih i 60 kolektivnih članova te mu je suorganizator Hrvatska komora inženjera elektrotehnike.

Pokrovitelj skupa je bilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, zlatni sponzor je bio Končar, srebrni Dalekovod, brončani Schneider Electric, a ostali su ABB, Elka, Alpiq, Kabel Servis, Ravel i Siemens.

Sama konferencija se održala u hotelu Croatia u Cavtatu, a ove godine je od 347 pristiglih radova izabrano njih 222 koji su predstavljeni na 16 studijskih odbora koji su bili podijeljeni na 4 glavne kategorije. Sam skup je započet u nedjelju kada je održano svečano otvorenje, dok su od ponedjeljka počela predavanja. Predavanja su se održavala uglavnom paralelno u jutarnjim i popodnevnim satima, te su se održavala u četiri različite dvorane.

Iako nijedna tema nije bila direktno imala naziv obnovljivi izvori energije u više njih našlo se tema usko povezanih sa istima. Većina najzanimljivijih predavanja povezanih sa obnovljivim izvorima energije su održana u srijedu a između ostalog tu se našlo radova na temu prihvaćanja vjetroelektrana u energetski sustav, njihov utjecaj na njega, nadzor i vođenje vjetroelektrane, predviđanje proizvodnje vjetroelektrana, predstavljeni su idejni projekti za reverzebilnu hidroelektranu RHE Korita, mogućnosti korištenja rijeke Kupe za reverzibilne hidroelektrane, predstavljeni su različiti projekti na hidroelektrani Lešće, predstavljena je ideja korištenja baterija i električnih automobila za povećani prihvat električne energije iz obnovljivih izvora, baterijska postrojenja, biomasa, projektiranje i priključenje fotonaponske elektrane na mrežu i njihov utjecaj na mrežu i još mnoge teme povezane sa obnovljivim izvorima energije.

Na predavanjima sponzora je u utorak Dalekovod predstavio najnoviju hrvatsku vjetroelektranu Bruška koja koristi Siemensove SWT-93 2,3 MW vjetroagregate, te ih je dosada postavljeno osam, deveti se postavlja a ukupno će ih biti 16, te će time vjetroelektrana imati snagu od 36,8 MW. Prema najnovijim informacijama, vjetroelektrana bi već u prosincu trebala krenuti sa probnim radom te bi najranije u siječnju mogla biti u komercijalnom pogonu. Ipak predstavnici Dalekovoda su naglasili da unatoč uspješnoj izgradnji dvije vjetroelektrane (prošle godine su izgradili VE Veliku Popinu), smatraju da bi se procedura dobivanja dozvola trebala skratiti i olakšati kako bi projekti brže mogli stići do faze gradnje. Njihov idući projekt bi trebala biti vjetroelektrana Kamensko koja će imati snagu preko 60 MW.

Samo 10. savjetovanje HRO CiGRE je završeno u četvrtak kada je ujutro organiziran posjet u hidroelektranu Dubrovnik, a o kojoj ćete moći više pročitati u drugom članku.

Tags:     hro cigre      cavtat      ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva      vjetroelektrane      dalekovod      končar      siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?