Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Solarna elektrana na riječkoj obilaznici radi od danas E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Prosinac 2011 22:14

Solarna elektrana na riječkoj obilaznici je trebala danas ući u pogon.

Ona se nalazi na dionici Škurinje-Orehovica kod Rastočina, a dio je tunela dugog 352 metra koji ima ulogu zaštite od buke i proizvodnje električne energije.

Instalirana snaga ove elektrane je 258,37 kW, te bi godišnje trebala proizvoditi 230.295 kWh električne energije što je dovoljno za opskrbu 120 domaćinstava. Ujedno će to trenutno biti i najveća solarna elektrana u Hrvatskoj.


Foto: Marko Gracin

Ovo je pilot-projekt u području Elektroprimorja te je već sada u planu jedna malo veća solarna elektrana na industrijskoj hali u Kukuljanovu, a razmatra se i par solarnih elektrana na Unijama i Cresu.

Autocesta Rijeka-Zagreb je vrlo zadovoljna što su projekt konačno priveli kraju nakon podužeg vremena potrebnog za ishođenje svih potrebnih odobrenja.

Izvor: www.novilist.hr

Tags:     solarna elektrana      riječka obilaznica      rijeka      električna energija
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Nedjelja, 15 Siječanj 2012 15:52
E J
Zahvaljujem se na zapažanju. Moguće je da imate pravo, i iskreno otkad je elektrana izgrađena nisam prolazio tamo da bih bio sto posto siguran u ovo što ću napisati, no čini mi se da su zgrade točno južno od elektrane, a siguran sam da nisu baš jako blizu autoceste. Što bi značilo da, kada je Sunce u zenitu ne bi radilo zasjenjenje. Barem ljeti, za zimu ne bih dao ruku u vatru. No kako god, s obzirom na vaš komentar sljedeći puta pri prolasku ću baš obratiti pažnju na taj detalj, a ako ima čitatelja iz Rijeke, bilo bi lijepo da nam i oni daju svoje viđenje stvari s lica mjesta.
mišljenje
1Petak, 13 Siječanj 2012 19:22
grabovac
volio bih upoznati :
1.projektanta solara na riječkoj obilaznici
2.izvođača
ako malo promatramo položaj zgrada koje su po 20 katova a nalaze se jedna do druge i položaj solarne elektrane možemo doći do zaključka da zgrade prave toliko zasjenjenje da ta solarna elektrana nema šanse da uopće radi kako bi trebalo da radi možda 2 sata dnevno.
Po meni osobno bi za to trebao neko odgovarati za uložene novce i pitanje čiji su to novci nas građana ili neka prevara od strane HAC-a.
E naši dragi Hrvatski stručnjaci i majstori kuda mi to idemo sa vama neka nam je Bog na pomoči i vama i nama

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?