Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Interna istraga u HEP-u E-mail
Autor Nives Jerkić   
Srijeda, 08 Rujan 2010 00:00

Tijekom gradnje novootvorene Hidroelektrane Lešće, "nestalo" je oko 5 milijuna eura, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija.

Prvotna cijena HE Lešće bila je procijenjena na 70 milijuna eura, u konačnici je stajala 97 milijuna eura, a od te razlike najmanje pet milijuna eura odnosi se na izravnu štetu koju je HEP pretrpio zbog kriminalnog ugovaranja loših poslova prilikom izgradnje elektrane, dok je za ostatak od 22 milijuna eura odgovorno loše planiranje financiranja objekta.

Tek će interna analiza HEP-a, te službena istraga DORH-a koja slijedi, pokazati tko je sve uključen u makinacije prilikom izgradnje ove hidroelektrane, ali se čini kako se obruč steže oko već pritvorenih Ivana Mravka, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, Kljakovića i Ćubelića, a tek treba vidjeti i tko su drugi igrači uključeni u smicalice prilikom javnih nabava.

Prema nekim informacijama, navodno je opseg poslova prilikom izgradnje HE Lešće, koji su bili dogovoreni uz velike provizije, bio i veći od pet milijuna eura, odnosno iznosi najmanje polovinu od 27 milijuna eura, za koliko je povećana cijena izgradnje hidroelektrane.

Kako se moglo doznati, u izgradnji HE Lešće, a tako i svih drugih objekata HEP-a, bilo je uobičajeno da se zloupotrebljava odredba o sklapanju poslova bez odrađivanja natječaja zbog “hitnosti posla”, a išlo se čak toliko daleko da su se takvi poslovi izvodili i bez prethodno sklopljenog ugovora.

Prema Miljenku Pavlakoviću, članu Uprave HEP-a zaduženom za financije, u prvih šest mjeseci ove godine u javnoj nabavi i drugim troškovima ušteđeno je oko 400 milijuna kuna (a profit HEP-a je iznosio 1,3 milijarde kuna), što govori kako bi uz još efikasniju kontrolu ušteda na godišnjoj razini mogla iznositi minimalno milijardu kuna.

Situacija sličnih ovoj, bez sumnje ima i u drugim javnim poduzećima, što znači da bi se samo kontrolom javne nabave u tim tvrtkama na godišnjoj razini moglo uštedjeti oko tri milijarde kuna, a što bi se svakako moglo iskoristiti za nove investicije koje bi dale poticaj domaćem gospodarstvu.

Izvor: http://www.seebiz.eu

Tags:     HEP      hidroelektrana Lešće
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?