Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Promocija projekta SOLEGLASS E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 18 Rujan 2011 09:38

Projekt SOLEGLASS, koji je službeno započeo 1. rujna ove godine, imati će promociju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u Draškovićevoj 45, u utorak, 20. rujna, u 9 sati. Projekt se realizira u području programa Europske unije pod nazivom 7th Framework Programme, u sektoru istraživačkih aktivnosti za strukovna udruženja za mala i srednja poduzeća.

Projekt razrađuje vakuumsku cijev za korištenje energije Sunca i pretvorbu u toplinsku energiju s primjerom na srednjim i visokim temperaturama za industriju. Ukupna vrijednost projekta je oko 3 milijuna eura, a iz programa Europske unije financira se preko 2 milijuna eura.

Točnije, riječ je o konkretnom proizvodu koji ima veliku šansu za komercijalizaciju s obzirom da uvodi značajne tehnološke inovacije u odnosu na postojeću tehnologiju, a potvrda takve činjenice je jako dobro vidljiva iz liste sudionika. Koordinator cijeloga projekta je Hrvatska gospodarska komora, dok su ostali sudionici projekta: nositelji nacionalnih strukovnih udruženja iz Italije (CCIAAMI) i Španjolske (SERCOBE), kompanije u području industrije proizvodnje staklenih proizvoda (Solarfocus GmbH, Austrija; EPSCO s.r.l., Italija; Emergo d.o.o., Hrvatska), razvojno-istraživačke kompanije (Novamina Centar inovativnih tehnologija d.o.o., Hrvatska; Tecnologias Avanzadas Inspiralia SL, Španjolska; Ecole Polytechnique Federale de Laussane, Švicarska; TWI Ltd, Velika Britanija), te tvrtka za proizvodnju proizvoda od stakla (Duran d.d., Hrvatska).

Cilj projekta je učiniti tržište dostupnijim za proizvode za masovnije industrijsko korištenje energije Sunaca te sniziti cijenu opreme koja se danas koristi uz bitno poboljšana svojstva samih vakuumskih cijevi, posebno po pitanju održavanja. Konačni proizvod svoju primjenu nalazi u proizvodnji industrijske topline (srednjetoplinski kolektori za temperature od 140 stupnjeva i više), te u kogeneraciji.

Zbog specifičnosti samoga projekta, program promocije odvijat će se na engleskom jeziku bez prevođenja, uz prisustvo predstavnika svih partnera na projektu. Pozvani su i predstavnici MINGORP-a, MZOŠ-a te trgovačkih predstavništava zemalja sudionika u projektu.

Tags:     SOLEGLASS      HGK      7th framework      vakuumska cijev      solarni kolektori      toplinska energija      Sunce      električna energija      solarne elektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?