Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Uskoro će se graditi prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 09 Rujan 2011 17:27

Prva hrvatska geotermalna elektrana će se zvati Marija 1, imati će snagu od 4,71 MW, a nalaziti će se kod Bjelovara.

Sama investicija je vrijedna između 20 i 30 milijuna eura, povrat investicije preko feed-in-tarife se procjenjuje na 4 i pol godine, a sama gradnja na geotermalnom polju Velika Ciglena pokraj Bjelovara bi trebala početi uskoro.

Ako investicija uspije to će biti samo prva faza većeg projekta čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 120 milijuna eura, s tim da će se točan iznos znati nakon što se završe izvedbeni projekti. Cijeli Program gospodarskog korištenja geotermalne elektrane iz Velike Ciglene uključuje nekoliko geotermalnih postrojenja, grijanje Bjelovara i druge sadržaje.

Nositelj ovog projekta je zagrebačka tvrtka Geoen pod vodstvom direktora Željka Jurilja, te on kaže da se čeka samo još građevinska dozvola  za gradnju pristupne ceste preko državnog zemljišta do parcele gdje će se graditi elektrana. Ta dozvola bi trebala doći sredinom ovog mjeseca pa će odmah nakon toga krenuti i radovi. Sama gradnja bi nakon toga trebala trajati nekih godinu i pol dana, a projekt ima tri faze, te bi nakon gradnje elektrane trebala krenuti gradnja toplinske stanice u drugoj fazi, te u trećoj kompleksa za uzgoj povrća i cvijeća i ribogojilišta.

Geoenov partner u projektu je američka kompanija Ormat, koji je jedan od svjetskih lidera za proizvodnju opreme za korištenje geotermalne energije.

Izvor: www.bankmagazine.hr

Tags:     geotermalna energija      elektrana      hrvatska      bjelovar      marija 1      velika ciglena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?