Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

EBRD podržava elektroenergetski sektor u Makedoniji E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 23 Travanj 2011 20:25

Sa svojim drugim zajmom za financiranje malih hidroelektrana, u vrijednosti 6 milijuna eura, EBRD podržava sudjelovanje privatnog sektora u makedonskom elektroenergetskom sektoru. Zajam je dodijeljen kompaniji PCC Hydro DOOEL iz Skopja, za financiranje razvoja četiri malih hidroelektrana. Raspoređene po zemlji, svaka na drugoj rijeci, hidroelektrane će imati ukupni kapacitet od 4,1 MW.

PCC-ova proizvodna postrojenja će biti spojena na makedonsku distribucijsku mrežu, a kompanija će imati koristi od preferencijalnih ugovora o kupnji sa makedonskim operatorom sustava i posebnih tarifnih stavki za projekte obnovljivih izvora energije. PCC je kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energija, a u vlasništvu je njemačkog koncerna PCC DEG Renewables GmbH.

Ovaj zajam je drugo ulaganje EBRD-a u privatni sektor energije u Makedoniji, a financiran je kroz Western Balkans Sustainable Energy Direct Funding Facility. Financiranje je podržano izravnim ugovorom sa makedonskim Ministarstvom gospodarstva.

Zajam je nadopunjen sredstvima tehničke podrške od strane Western Balkans Fund, EBRD Shareholder Special Fund, te norveške vlade. Nakon uspješne dopune projekta, PCC Hydro DOOEL će biti u mogućnosti primiti poticaj za smanjenje emisija CO2, kojeg omogućavaju Western Balkans Fund, EBRD Shareholder Special Fund, i Europska unija.

Elena Urumovska, šefica EBRD podružnice u Skopju, je izjavila da je EBRD-u zadovoljstvo podržati drugi projekt u ovom sektoru uz dugoročno financiranje. Ulaganje potvrđuje kontinuiranu potporu banke prema makedonskom programu za male hidroelektrane, te pokazuje komercijalnu vrijednost manjih projekata na području obnoljivih izvora energije, nadodala je Urumovska.

Dirk Guerzenich, direktor njemačkog koncerna PCC DEG Renewables GmbH, smatra da ovakva podrška znači veliki korak za PCC u realizaciji planiranih hidroenergetskih projekata u Makedoniji, te je ponosan da je EBRD izabrao ovaj projekt i podržava PCC-ov hidroenergetski portfelj u jugoistočnoj Europi.

Od početka poslovanja u Makedoniji, EBRD je uložila gotovo 550 milijuna eura u više od 60 projekata u ključnim sektorima za gospodarstvo zemlje, te se očekuju dodatna ulaganja u vrijednosti više od 700 milijuna eura.

 

Izvor: http://www.balkans.com

Tags:     EBRD      Makedonija      male hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?