Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Kreditna linija za potporu privatnog sektora Hrvatske E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 16 Veljača 2011 23:44

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uvodi program pod nazivom EU/EBRD. Riječ je kreditnim linijama za potporu privatnog sektora zapadnog Balkana, a usluga za Hrvatsku nosi naziv CroPSSF (Croatian Private Sector Support Facility).

 

Inicijativa omogućava podfinanciranje komercijalnih banaka u regiji, te na taj način stoji na raspolaganju tvrtkama za ulaganja na području konkurentnosti i održive energije.

Postoje dva okvira koja se provode od strane lokalnih banaka-partnera u programu, a oba su financirana od strane EU. Riječ je o Potpori konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, te o Usluzi financiranja održive energije.

Potpora konkurentnosti podupire ulaganja u malo i srednje poduzetništvo s ciljem poboljšanja konkurentnosti i održivosti u sklopu priprema za pristupanje EU. Pojedina tvrtka može se financirati do iznosa od milijun eura, a poticaji su dostupni do iznosa od 20% iznosa investicije.

Usluga financiranja ima u cilju poboljšanje ponude dugoročnog financiranja ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za privatni sektor tvrtki svih veličina, te za privatne korisnike. U ovom okviru pojedina tvrtka može biti financirana do iznosa od 5 milijuna eura, a poticaji su dostupni za pokrivanje do 20% od iznosa investicije.

Za prijavu u obzir dolaze projekti koji stvaraju značajne uštede energije ili koriste obnovljive izvore energije, odnosno koji značajno poboljšavaju standarde proizvodnje, zdravstvene i sigurnosne uvjete ili zaštitu okoliša, te projekti koji su održivi na temelju dokazane tehnologije i oni koji su financijski održivi.

Tvrtke koje se mogu prijaviti moraju biti u privatnom vlasništvu minimalno 51%; moraju biti registrirane, ili poslovati, u Hrvatskoj; ne smiju obavljati djelatnosti koje se nalaze na EBRD listi isključenih; a za Uslugu konkurentnosti prikladne tvrtke moraju bit mala i srednja poduzetništva prema definiciji EU.

Kao prednosti zajmoprimca navode se: poslovanje s lokalnom bankom, dobivanje pomoći i podrške u svim aspektima izrade projekta, mogućnost prikladnosti projekta na pravo za poticaje između 10 i 20%, te brzo i učinkovito provođenje postupka.

 

Izvor: http://www.cropssf.hr

Tags:     program poticanja      Hrvatska      financiranje      EBRD      CroPSSF
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?