Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Razvija se futuristički solarni ured u Sloveniji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 01 Veljača 2011 22:23

OFIS Architects razvija za slovensku javnu elektroprivredu Elektro-Sloveniju (ELES)  futuristički solarni ured koji će biti veličine kampusa. Sama građevina bi na inovativni način trebala koristiti obnovljive izvore energije, posebno solarnu energiju i energiju vjetra.

Projekt koji ne ispušta CO2 u atmosferu dobija svoj „zeleni“ profil jedinstvenim solarnim krovom kojim se mogu uhvatiti različiti kutevi sunca tokom 187 dana godišnje kada ima sunca. Zanimljivo je primjetiti da u svakoj fazi gradnje ove velike zgrade s većim brojem krila ima dovoljno solarnih panela kojima bi se zgrada mogla napajati, tako da se ona može graditi u fazama, a da ne mora koristiti energiju iz mreže.


Slika 1: Vanjski izgled, ustupio: designboom

Unutrašnjost je dizjanirana tako da bude „moderna i racionalna“ a koriste se organski materijali. Koriste se prirodni materijali kao što je drvo, zajedno sa betonom, a posebni štih daje solarni krov kombiniran sa insolacijom i aluminijskim dijelovima, koji stvara posebne uglove i površine.


Slika 2: Unutrašnji izgled, ustupio: designboom

Zgrada koristi  podvodne vode za direktno grijanje i hlađenje, a vjetar se koristi za prirodnu ventilaciju. Zgrada također iskorištava kišnicu, te ima senzore po sobama koji nadziru kvalitetu zraka i količinu svjetlosti u sobi.

Izvor: www.earthtechling.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?